Tegenvallende kaartverkoop WK voor clubs dwingt FIFA tot nieuw plan om stadions te vullen

09 apr , 13:48 Sport
fifa laat russische voetballers toe op wks onder 17
ANP
De FIFA doet er alles aan om het WK voor clubs populairder te maken, Foto: ANP

Het wereldkampioenschap voetbal voor clubs trekt vooralsnog weinig bekijks. In een poging om dat te veranderen, betrekt de wereldwijde voetbalbond FIFA nu ook het WK voor landen bij de kaartverkoop. Echter gaat dit gepaard met een enorme logistieke puzzel voor de toeschouwer. In dit artikel lees je over hoe beide toernooien met elkaar in verbinding staan.

Sinds de oprichting van het club-WK in 2000 is het format meermaals veranderd. De recente hervorming is echter de meest drastische in de geschiedenis van het toernooi. De aankomende zomer strijden 32 teams in de Verenigde Staten om de wereldbeker, 25 teams meer dan bij de voorgaande editie in 2023. De voetbalsupporter zit hier kennelijk niet op te wachten. Volgens buitenlandse media valt de ticketverkoop erg tegen.

Koppelen aan het ‘echte’ WK

Dat het WK voor landen een populair toernooi is, is geen geheim. De finale van het wereldtoernooi in Qatar trok 1,5 miljard kijkers, iets wat nog nooit eerder gebeurde. Daarom kiest de FIFA ervoor om het landen-WK van 2026 – het toernooi wordt georganiseerd in Canada, Mexico en de Verenigde Staten – te gebruiken in een charmeoffensief.

Voetbalsupporters die tickets kopen voor minimaal twee wedstrijden van het club-WK, krijgen voorrang bij de kaartverkoop voor het ‘echte’ WK – het toernooi voor landenteams. Echter behaalt men dit voorrecht niet door simpelweg een ticket aan te schaffen: de koper moet namelijk aantonen dat hij of zij bij het tweetal wedstrijden aanwezig was. Daarnaast zou de FIFA volgens meerdere media zelf bepalen voor welke wedstrijd van het landen-WK je een ticket kunt verkrijgen.

WK-finaleticket

Degenen die de finale van het landen-WK in New Jersey willen beleven vanaf de tribune, krijgen de kans om een ticket te bemachtigen via het club-WK. Daarvoor moet de koper de portemonnee trekken en veel kilometers maken.

Door middel van het ‘Super Ticket Pack’ garandeert de FIFA de koper van een ticket voor de finale van het landen-WK. De prijs van het pakket is 1.780 euro. De reden voor deze prijs? Je koopt hiermee twintig tickets voor twintig verschillende wedstrijden op het club-WK. Alle wedstrijden vallen op een andere datum.

Wederom is de aanschaf van het pakket niet genoeg om een voordeel te krijgen op het landen-WK. Als de koper zich wil verzekeren van een stoeltje voor de WK-finale, dan moet hij of zij bewijs van aanwezigheid leveren voor alle twintig club-WK duels. Logistiek gezien is dit een enorme uitdaging. De wedstrijden worden namelijk gespeeld in elf verschillende stadions verspreid over tien staten.

Aan dit laatste hangt wel één voordeel. Je mag de twintig tickets namelijk delen met anderen, wat betekent dat iemand anders in jouw naam een bewijs van aanwezigheid bemachtigt. Via deze weg hoopt de FIFA de tribunes toch vol te krijgen tijdens het club-WK.

Teams op het club-WK

Clubs van over de hele wereld vertegenwoordigen de zes continenten van 14 juni tot en met 13 juli op het club-WK. Dit is een overzicht van de 32 deelnemende teams. Er doen geen Nederlandse teams mee aan het toernooi.

Azië (AFC): Al-Hilal, Urawa Red Diamonds, Al Ain, Ulsan HD
Afrika (CAF): Al Ahly, Wydad Casablanca, Espérance de Tunis, Mamelodi Sundowns
Europa (UEFA): Chelsea, Real Madrid, Manchester City, Bayern München, Paris Saint-Germain, Internazionale, FC Porto, Benfica, Borussia Dortmund, Juventus, Atlético Madrid, Red Bull Salzburg
Noord-Amerika (CONCACAF): Monterrey, Seattle Sounders, Pachuca, Inter Miami
Zuid-Amerika (CONMEBOL): Palmeiras, Flamengo, Fluminense, Botafogo, River Plate, Boca Juniors
Oceanië (OFC): Auckland City