Ten Brinke verliest veel tijd in eerste etappe Dakar Rally

03 jan 2021, 14:10 Sport
ten brinke verliest veel tijd in eerste etappe dakar rally
Autocoureur Bernhard ten Brinke heeft in de eerste etappe van de Dakar Rally direct flink tijdverlies moeten incasseren. De 43-jarige Gelderlander gaf in zijn Toyota Hillux ruim 23 minuten toe op Carlos Sainz, de Spaanse veteraan die bij de auto's de snelste was in de etappe tussen Djedda en Bisha. De rit ging over ruim 620 kilometer, met daarin een klassementsproef van 277 kilometer.
Ten Brinke en zijn Belgische navigator Tom Colsoul hadden veel last van de rotsen in de Saudische woestijn. Het zorgde voor langzaam leeglopende banden. "Het was een zware en uitdagende eerste etappe", zei de Nederlander, die een dag eerder vijfde was geworden in de proloog. "Aan het einde van de etappe hebben we rustig gereden om de banden te sparen. Het wordt een zware Dakar Rally, maar we hebben de finish gehaald en zijn klaar voor etappe twee."
De 58-jarige Sainz, vader van Formule 1-coureur Carlos Sainz jr., was in zijn Mini 25 seconden sneller dan zijn Franse teamgenoot Stéphane Peterhansel. Sainz won vorig jaar voor de derde keer de Dakar Rally. Peterhansel, bijgenaamd 'Monsieur Dakar', zegevierde al dertien keer in de befaamde woestijnrally. Zijn landgenoot Sébastien Loeb, negenvoudig wereldkampioen rallyrijden, verloor net als Ten Brinke direct veel tijd.
Erik van Loon en zijn Franse bijrijder Sébastien Delaunay liepen de meeste averij op in het klassement. Het duo was goed op weg toen hun Toyota in het stof terecht kwam van een motorrijder. Op hoge snelheid botste hun voertuig op twee grote stenen waardoor de wagen veel schade opliep. Dankzij hulpverleners konden ze uiteindelijk alsnog de finish bereiken. "Maar het tijdverlies is enorm", liet Van Loon aangeslagen weten.
Bij de truckers ging de etappezege naar de Rus Dmitri Sotnikov. Hij had een voorsprong van bijna 8 minuten op nummer 2 Ales Loprais uit Tsjechië. Anton Sjibalov, ook uit Rusland, eindigde op ruim 8 minuten als derde. Martin van den Brink was de eerste Nederlander op de achtste plaats, op bijna 22 minuten van de winnaar. Maurik van den Heuvel belandde met een achterstand van ruim 34 minuten op de elfde plek.