Ten Brinke: vol gas over de duinen

04 jan 2019, 12:19 Sport
ten brinke vol gas over de duinen
Rallyrijder Bernhard ten Brinke acht zich in staat dit jaar de Dakar Rally te winnen. ,,Ik ben ervan overtuigd dat ik er meer dan ooit klaar voor ben'', zegt de 41-jarige coureur uit Zeddam, die vorig jaar als eerste Nederlander een etappe bij de auto's won in de zware woestijnrally.
Maar Ten Brinke is ook realistisch, want vorig jaar viel hij vlak voor het einde van de rally uit met een kapotte auto. ,,Succes in Dakar hangt van vele factoren af: natuurlijk je snelheid, maar ook of je de goede keuzes maakt onderweg, de betrouwbaarheid van je auto én dat beetje geluk. Hoever we komen, dat gaan we zien.”
Hij heeft voor zijn vijfde deelname een nieuwe navigator. De ervaren Fransman Xavier Panseri zit naast Ten Brinke. ,,Hij heeft de nodige ervaring, waardoor ik hem volledig vertrouw. Als hij zegt: over 500 meter komt er een blinde duintop aan en daar kan je vol gas overheen, dan doe ik dat. Dat kan ik met een gerust hart doen, omdat ook hij zeker weet dat het kan.''
Ten Brinke heeft in ieder geval het beste materiaal tot zijn beschikking als fabrieksrijder van Toyota. Hij is teamgenoot van oud-winnaar Nasser Al-Attiyah uit Qatar en de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers. De concurrentie is groot in de autocategorie met titelverdediger Carlos Sainz en rallycoryfeeën Sébastien Loeb en Stéphane Peterhansel. De bijnaam van Fransman Peterhansel is Monsieur Dakar, vanwege zijn dertien eindzeges in de woestijnrally.
De rally begint dit jaar op zaterdag in de Peruaanse hoofdstad Lima. Er zijn tien etappes, allemaal in Peru. De rally eindigt ook in Lima, op 17 januari. De langste klassementsproef is 450 kilometer en zit in de vijfde etappe van Tacna naar Arequipa. ,,Ik denk dat het een heel zware Dakar gaat worden. We zijn wel bekend met de onberekenbare duinen, maar ik verwacht dat we nog andere onbegaanbare wegen voor onze kiezen krijgen.''