Tennisser Chatsjanov stuit opmars Kyrgios

07 sep 2022, 7:14 Sport
tennisser chatsjanov stuit opmars kyrgios
ANP
De Russische tennisser Karen Chatsjanov heeft voor het eerst de halve finales bereikt op een grandslamtoernooi. De nummer 27 van de plaatsingslijst versloeg op de US Open in een lange vijfsetter Nick Kyrgios, de Australiër die inmiddels als favoriet werd gezien. De setstanden waren 7-5 4-6 7-5 6-7 (3) 6-4.
De 26-jarige Chatsjanov gaat strijden met de Noor Casper Ruud om een plaats in de finale van het laatste grandslamtoernooi van dit jaar. Kyrgios, als 23e geplaatst en afgelopen zomer finalist op Wimbledon, had in de vorige ronde nog de Russische titelverdediger Daniil Medvedev verslagen.
Chatsjanov was de beste op de beslissende momenten. Zo redde hij zich zeven keer bij de negen breakpoints tegen, vaak dankzij zijn snoeiharde opslag. "Het was een knettergekke partij, zoals ik verwacht had", zei de Rus, die het publiek niet mee had. "Ik ben altijd klaar om te rennen en te knokken, om vijf sets te spelen. We hebben er weer een partij van bijna 4 uur opzitten. Dat is ook de enige manier om Nick te verslaan, denk ik."
Kyrgios, bekend om zijn temperament en de druk die hij zijn tegenstander oplegt, begon opmerkelijk slap aan de partij en zag Chatsjanov met een perfecte lob de eerste set pakken. De Australiër, de tennisser met de meeste zeges op zak sinds juni, liet zich behandelen aan zijn linkerknie en leek met zijn opmerking niet te kunnen lopen te hinten op een opgave. Maar dankzij een break pakte hij de tweede set en zijn stemming leek omgeslagen.
Chatsjanov won de derde set, Kyrgios de vierde na een tiebreak. Maar de Australiër startte de vijfde en beslissende set met opslagverlies. Het was de inleiding voor een pijnlijke nederlaag, die Kyrgios enkele rackets deed vernielen. "Ik heb het gevoel dat ik nu zo veel mensen in de steek heb gelaten", zei de verliezer, die zich "geruïneerd" voelde. "De grandslamtoernooien zijn de enige die echt tellen. Ik heb het gevoel dat ik weer helemaal opnieuw moet beginnen."