Tennissers beginnen Davis Cup met nederlaag tegen België

11 sep , 00:06 Sport
anp110924003 1
BOLOGNA (ANP) - De Nederlandse tennissers hebben het eerste groepsduel van de Davis Cup Finals verrassend met 2-1 verloren van België. Botic van de Zandschulp en Wesley Koolhof waren in het drie uur durende beslissende dubbelspel in Bologna niet opgewassen tegen Sander Gillé en Joran Vliegen: 6-4 6-7 (5) 4-6.
Van de Zandschulp maakte zijn debuut in het dubbelspel in de Davis Cup, nadat hij op het laatste moment Robin Haase had vervangen. De nummer 2 van Nederland had eerder het eerste enkelspel met 7-5 7-6 (6) gewonnen van Raphael Collignon, waarna kopman Tallon Griekspoor onderuitging tegen Zizou Bergs (2-6 7-6 (2) 3-6).
De tennissers maakten er een lange eerste set van, waarin Van de Zandschulp en Koolhof een break plaatsten in de openingsgame. Gillé en Vliegen sloegen meteen terug, maar de Nederlanders herstelden de marge in de vijfde game. Na meer dan een uur haalde Van de Zandschulp de set binnen met een lovegame.
In de tweede set lieten de Nederlanders twee keer twee breakpoints onbenut. Ze betaalden de prijs vervolgens in de tiebreak, die de Belgen met 7-5 wonnen. In de beslissende set kwamen Van de Zandschulp en Koolhof een break in de derde game niet meer te boven.
Oranje speelt in Bologna ook nog tegen Brazilië en gastland Italië. De beste twee landen van de groep gaan door naar de knock-outfase van de Davis Cup Finals, later dit jaar in het Spaanse Málaga.