Tennisster Swiatek overklast Gauff in finale Roland Garros

04 jun 2022, 16:33 Sport
tennisster swiatek overklast gauff in finale roland garros
Tennisster Iga Swiatek heeft zaterdag het grandslamtoernooi van Roland Garros gewonnen. De 21-jarige Poolse versloeg in de finale in Parijs de Amerikaanse Coco Gauff in twee sets, 6-1 6-3. Ze had er iets meer dan een uur voor nodig.
Het is de tweede titel voor Swiatek op Roland Garros. Twee jaar geleden won ze ook. Toen versloeg ze op het gravel in de eindstrijd de Amerikaanse Sofia Kenin in twee sets. Door de finale te winnen boekte Swiatek, de nummer 1 van de wereld, haar 35e opeenvolgende zege. Dat is een evenaring van het record in deze eeuw van Venus Williams, die in 2000 ook een zegereeks van 35 duels neerzette.
Swiatek begon de partij met een break en gaf het initiatief vervolgens niet meer weg. Alleen bij het begin van de tweede set leek Gauff even op te leven. Ze brak de service van haar tegenstandster en liep daarna uit naar 2-0. Vervolgens won de Poolse echter vijf games op rij. Bij 5-3 serveerde ze voor de wedstrijd en benutte haar eerste matchpoint.
"De druk was groot", bekende Swiatek na de huldiging. "Twee jaar geleden stond ik hier ook en had ik eigenlijk niets te verliezen. Dat ik destijds won was verbazingwekkend. Nu verwachtte iedereen dat ik zou zegevieren, dat is toch iets heel anders. Maar alles valt momenteel op zijn plaats bij mij, wat ik vooral ook te danken heb aan het team om mij heen. Ik dank iedereen daarvoor. We hebben er samen hard voor gewerkt."
Voor Gauff (18) was het de eerste keer dat ze in de finale van een grandslamtoernooi stond. "Zij heeft de zege verdiend", zo complimenteerde ze haar opponente kort na de nederlaag. "Wat Iga de laatste tijd op de tour heeft laten zien is ongelooflijk. Ze heeft zoveel partijen gewonnen. Ik kon vandaag niet tegen haar op. Maar hopelijk is dit de eerste van vele finales op een grandslam en gaat het de volgende keer beter."
Vorig jaar ging de titel bij de vrouwen naar de Tsjechische Barbora Krejcikova.