Tennisster Swiatek: situatie rond Russische sporters verwarrend

21 apr 2023, 9:36 Sport
tennisster swiatek situatie rond russische sporters verwarrend
De Poolse tennisster Iga Swiatek vindt de situatie rond de deelname van de Russische en Belarussische sporters aan sportwedstrijden verwarrend. De nummer 1 van de wereld zei dat in Stuttgart, waar ze een succesvolle rentree maakte na een ribblessure. Het Internationaal Olympisch Comité liet in maart weten dat atleten uit Rusland en Belarus onder neutrale vlag weer mee kunnen doen aan alle sportevenementen.
De tennissers mogen sinds vorig jaar al onder neutrale vlag deelnemen aan de internationale toernooien. Maar Swiatek vindt dat ingewikkeld omdat het nog steeds oorlog is in Oekraïne. "In het begin van de oorlog waren de sporters alleen in de tennissport welkom. Maar nu worden het er steeds meer. Dat is behoorlijk verwarrend, want ik heb niet het gevoel dat er iets is veranderd in Oekraïne. De steden worden nog steeds aangevallen. Veel Oekraïense sporters vechten in de oorlog en komen om het leven. Het is hartverscheurend."
Swiatek heeft al eerder haar steun uitgesproken aan Oekraïne. Ze draagt tijdens de wedstrijden een Oekraïense vlag op haar pet. Ze noemde het een gemiste kans van de tenniswereld om een sterk signaal af te geven aan Moskou door Russen en Belarussen bij de tenniswedstrijden te weren.
De Poolse bereikte donderdag ten koste van de Chinese Zheng Qinwen de kwartfinales in Stuttgart.