Terpstra rondt ploegenspel af in Le Samyn

27 feb 2018, 17:31 Sport
terpstra rondt ploegenspel af in le samyn
Niki Terpstra heeft de Waalse wielerkoers Le Samyn gewonnen, een wedstrijd over 200 kilometer van Quaregnon naar Dour. De Noord-Hollander kwam met zijn Belgische ploeggenoot Philippe Gilbert en de Fransman Damien Gaudin voorop, waarna de twee renners van Quick-Step hun numerieke meerderheid konden uitbuiten.
Eerst viel Gilbert aan. Op het moment dat Gaudin hem bijna had achterhaald, demarreerde Terpstra. Hij reed daarna de laatste 13 kilometer alleen naar de finish. Terpstra won de koers, die geldt als de opening van het Waalse wielerseizoen, ook al in 2016. Gilbert eindigde als tweede, de moegestreden Gaudin werd derde.
De editie van dit jaar werd verreden in barre omstandigheden. ,,We hebben driekwart van de wedstrijd stevig doorgetrokken. Zo kregen we het warm'', vertelde Terpstra bij de Belgische tv-zender VTM. ,,Nu, net na de finish, koelen we snel weer af. Het is verschrikkelijk. Maar Philippe en ik hebben het ploegenspel wel goed afgerond, dat is in het verleden wel eens anders geweest. We waren sterk genoeg.''
De Quick-Stepploeg was met zeven renners ruim vertegenwoordigd in een kopgroep van zeventien. Er bleven er vijf over voorop, van wie de Belg Tosh Van der Sande en de Luxemburger Alex Kirsch na een versnelling van Gilbert niet meer konden volgen.
Bij de vrouwen was er eveneens Nederlands succes. Janneke Ensing was de sterkste in de sprint van een verbrokkelde kopgroep van aanvankelijk zes rensters, voor landgenote Floortje Mackaij. De Australische Lauren Kitchen werd derde.