Tevreden Kelderman passeert zwoegende Arensman in klassement Giro

21 mei 2022, 17:54 Sport
tevreden kelderman passeert zwoegende arensman in klassement giro
Wielrenner Wilco Kelderman mag zich na de veertiende etappe de beste Nederlander in het algemeen klassement van de Giro noemen. De 31-jarige Kelderman voerde met zijn ploeg Bora-hansgrohe vroeg in de rit rond Turijn een flinke schifting door in het peloton en dat leidde tot een spectaculaire etappe.
"Het peloton brak, er kwamen wat renners in de moeilijkheden. Toen zijn we volle bak doorgereden", zei Kelderman, die onder anderen landgenoot Thymen Arensman (Team DSM) zag lossen. De 22-jarige Arensman stond vlak boven Kelderman op de elfde plaats in het klassement, maar verloor in de zware heuvelrit ruim 10 minuten.
"Dit was misschien wel één van mijn zwaarste dagen ooit en ook één van de warmste", zei Arensman. "Ik maakte een foutje door op een verkeerd moment te gaan pissen. Toen Bora ineens vol aanzette op de klim, moest ik terug zien te komen." Arensman, na het afhaken vrijdag van zijn Franse teamgenoot Romain Bardet de kopman van DSM, kreeg ook nog te maken met een mechanisch probleem en zakte in het klassement naar de vijftiende plaats. "Ik heb het in ieder geval geprobeerd. Ik moet nog een beetje sterker worden en dan hoop ik hier in de toekomst terug te komen voor het klassement."
Kelderman staat daarin nu op de dertiende plaats met 10 minuten en 34 seconden achterstand op Richard Carapaz, de nieuwe leider in het klassement. "Op dit moment ben ik niet goed genoeg om mee te doen voor het klassement, maar het is mooi als ik iets voor de jongens kan doen", zei Kelderman over zijn teamgenoten Jai Hindley en Emanuel Buchmann, die respectievelijk op de tweede en zevende plek staan. "Met de benen zit het bij mij wel goed."