Thiem hoop dat de grandslamtitel bevrijdend zal werken

14 sep 2020, 7:56 Sport
thiem hoop dat de grandslamtitel bevrijdend zal werken
ANP
US Open-winnaar Dominic Thiem denkt dat een last van zijn schouders is gevallen nadat hij na een spannende partij tegen de Duitser Alexander Zverev zijn eerste grandslamtitel heeft binnengehaald. De Oostenrijker won na een lange vijfsetter (2-6 4-6 6-4 6-3 7-6 (6)) en zei dat hij fysiek gezien klaar is voor Roland Garros.
"De vraag zal zijn hoe ik er mentaal mee om kan gaan", zei de 27-jarige tennisser. "Ik ben natuurlijk nog nooit in deze positie geweest. Ik heb nu een groot doel behaald, ik weet niet hoe ik me de komende dagen zal voelen", zei Thiem, die de eerste grandslamwinnaar is die na 1990 is geboren.
"Doordat ik dit nu heb bereikt, denk ik en hoop ik dat het een beetje makkelijker wordt en dat ik in de toekomst wat vrijer kan speler op de grote toernooien", zei hij. De Oostenrijker gaf toe dat de zenuwen hem in het begin van de partij in de greep hadden en ook in vijfde set toen hij vlak voor de tiebreak last kreeg van kramp.
"Op de een of andere manier was de geest sterker dan het lichaam en daar ben ik heel blij om", zei hij. "Het lag aan mijn zenuwen. Ik wist zelfs niet meer hoe dat voelde en hoe ik het kwijt moest raken. Maar in de derde set is het toch gelukt."
De als tweede geplaatste Thiem startte als favoriet in de finale tegen Zverev, de nummer vijf van de ranking. De angst om voor de vierde keer een grandslamfinale te verliezen speelde de Oostenrijker in de eerste twee sets parten. "Ik denk dat het me niet hielp, omdat ik zo zo gespannen was in het begin. Misschien was het zelfs niet goed dat ik die eerdere finales had gespeeld."
"Ik wilde deze titel zo graag", zei Thiem. "Natuurlijk zat er ook in mijn achterhoofd dat als ik zou verliezen het 0-4 in grandslamfinales zou zijn. Komt deze kans dan nog wel een keer? Dat soort gedachten zorgen ervoor dat je niet je beste tennis kan spelen, dat je niet vrijuit speelt."