Geen tijd hebben; het is volgens personal trainer en sport instructeur Helen van der Voort-Schreuders uit IJburg het meest gebruikte excuus voor mensen om niet te gaan sporten. “Veel mensen willen in januari gaan sporten omdat ze te veel gegeten en te weinig bewogen hebben. Ze gaan fanatiek aan de slag, maar haken na een aantal weken al af.” Goede voornemens, werken die wel?
Helen ziet elk jaar in januari weer een grote groep mensen die vol goede moed hun sportschoenen aantrekken, omdat ze vinden dat ze iets aan hun conditie moeten doen en ze het doel hebben om af te vallen. “Ze gaan aan de slag en zijn heel fanatiek, vooral met fitness. Ze starten met elke dag te sporten, maar uiteindelijk zie ik ze nog maar één keer per week. Of helemaal niet meer.” Ze heeft het gevoel dat de mensen die het niet volhouden, denken dat ze moeten sporten. Dit wordt ze door de buitenwereld opgelegd. “Ze missen die prikkel van zichzelf, de impuls van binnenuit om te willen sporten.” Maar wat kunnen we doen om die prikkel wel te krijgen?
Hieronder drie valkuilen én tips van Helen om het voornemen om te sporten dit keer wel vol te houden:
Valkuil: “Mensen klagen dat ze geen tijd hebben, maar iedereen heeft 24 uur in de dag. Het is maar wat je prioriteit geeft. Wil je fitter worden, dan moet je daar iets voor doen. Als je zegt: ‘ik kom trainen als ik tijd heb’, dat werkt niet.”
Tip: maak tijd om te sporten en weet waar je het voor doet: voor jezelf. Kies een vast tijdstip in de week uit om te trainen en rooster dit in in je agenda.
Valkuil: “We verwachten te veel en willen te snel resultaat. Dat komt onder meer omdat we ons onder druk laten zetten door de buitenwereld en reclame spotjes. We zijn hierdoor gefocust op een plaatje in hoe we eruit moeten zien in plaats van dat je de energie voelt van binnen uit die het sporten je geeft. Hoe je je voelt is veel belangrijker, dan hoe je eruit ziet.”
Tip: Geef jezelf minimaal drie maanden de tijd, pas dan treedt er verandering op. “Het gaat om een verandering in levensstijl en die vindt niet na drie weken plaats.”
Valkuil: “We storten ons op het sporten, maar het is belangrijk dat we naar het geheel kijken, dus ook naar onze voeding en voldoende rust. Daarbij zijn we te streng voor onszelf en luisteren we niet naar ons lichaam.”
Tip: De drie pijlers om fit te worden zijn: voeding, training en rust. Als je dus begint met sporten, is het belangrijk dat je ook naar je voeding kijkt en voldoende rust inbouwt. Het is niet nodig om elke dag te sporten, af en toe de trap nemen of een wandeling maken in je pauze is ook goed. Onthoud waarvoor je het doet: een betere nachtrust, meer energie, een helder gevoel in je hoofd en je zult beter presteren op werk. Maar dat dit niet binnen twee weken gebeurt, is nu duidelijk. “Het gaat met vallen en opstaan, dat heb ik zelf ook, dat hoort erbij. Soms zit het even tegen, maar dan hoeven we niet meteen op te geven.”
Op naar de sportschool dus, zonder goede voornemens en plaatjes, maar met eigen motivatie en prikkels!