Tokio showt olympisch dorp voor atleten

20 jun 2021, 16:26 Sport
tokio showt olympisch dorp voor atleten
ANP
Het organisatiecomité van de Olympische Spelen heeft zondag de deuren opengezet van het olympisch dorp, waar de sporters verblijven tijdens het evenement. Journalisten mochten een kijkje nemen in de 21 appartementencomplexen in Tokio, die zijn gebouwd langs het water in het Harumi-district. De Nederlandse sporters wonen tijdens de Spelen in gebouw nummer 7.
Tijdens de Olympische Spelen wonen zo'n 18.000 sporters en begeleiders in het dorp, tijdens de Paralympische Spelen zijn dat er ongeveer 8000. Het olympisch dorp heeft een speciale coronakliniek gekregen, waar de dagelijkse tests worden uitgevoerd. Overal hangen posters waarop de coronamaatregelen staan. Een feestje bouwen in het dorp is min of meer verboden. "Als je alcohol drinkt, doe dat dan alleen", zei Takashi Kitajima, de manager van het atletendorp.
Pieter van den Hoogenband, de chef de mission van de Nederlandse ploeg, zei eerder dat de lounge in gebouw 7 een oranje tintje gaat krijgen. "Waarschijnlijk is er vanwege de coronamaatregelen voor de sporters komende zomer weinig bewegingsruimte. Daarom is de lounge dit keer belangrijker dan ooit", aldus Van den Hoogenband. "We willen daar echt een klein stukje Nederland creëren in het oog van de orkaan die de Spelen gaan zijn. Een plek waar de sporters zich rustig kunnen terugtrekken en even kunnen chillen."
De kamers van de sporters zijn klein (9 vierkante meter voor een éénpersoonskamer, 12 vierkante meter in een tweepersoons) en eenvoudig ingericht. De bedden zijn gemaakt van recyclebaar, stevig karton. Volgens de Japanners zijn die ook stevig genoeg voor gespierde gewichtheffers en lange basketballers om op te liggen. Op de blauw-witte dekbedden staat de tekst 'Tokyo 2020'.
De kamers worden na de Spelen omgebouwd tot luxe appartementen, die bewoond gaan worden door Japanners. Omdat het mondiale sportevenement met een jaar moest worden uitgesteld vanwege het coronavirus, moest de organisatie ook met de ongeveer 900 kopers van de appartementen in gesprek. Zij kunnen pas na de Olympische en Paralympische Spelen hun nieuwe woning betrekken.