Tour de France voor vrouwen eindigt in Pyreneeën

27 okt 2022, 12:11 Sport
tour de france voor vrouwen eindigt in pyreneeen
De Tour de France voor vrouwen begint volgend jaar op 23 juli in Clermont-Ferrand en eindigt een week later in de Pyreneeën. Dat heeft koersdirecteur Marion Rousse donderdag bekendgemaakt. De aankomst van de voorlaatste etappe ligt op de Tourmalet. De slotrit is een individuele tijdrit van 22 kilometer met start en finish in Pau.
Het wordt het tweede jaar dat de Tour voor vrouwen door organisator ASO aansluitend aan de mannen-Tour wordt gehouden. Dit jaar werd de achtdaagse rittenkoers gewonnen door Annemiek van Vleuten.
Afgelopen editie begon de Tour voor vrouwen in Parijs, enkele uren voordat de mannen daar zouden finishen. Ook de komende editie begint op de dag dat de mannen hun koers afsluiten. De eerste etappe begint en eindigt na 124 kilometer weer in de stad Clermont-Ferrand, ongeveer gelegen in het midden van Frankrijk. Van daaruit rijden de rensters de volgende dagen naar het zuiden.
Het zwaartepunt lag dit jaar in de laatste twee etappes, beide in de Vogezen. Volgens koersdirecteur Rousse was vooral de laatste beklimming eigenlijk te zwaar. Daarom zijn aanpassingen aan het parcours doorgevoerd. "We hebben geluisterd naar wat de rensters ons hebben verteld", zei Rousse. De beklimming van de Tourmalet is volgens de directeur ook "een zware beklimming", maar heeft minder hoogtemeters dan de laatste rit van de afgelopen editie.
De rensters leggen de komende Tour bijna 1000 kilometer af in acht dagen. Volgens Rousse is het nog te vroeg om te denken aan een programma van drie weken, zoals bij de mannen het geval is. "Dat is nog niet mogelijk. Daarvoor is nog een lange weg te gaan. Maar we hopen dat de dingen zich in die richting zullen ontwikkelen."