Turncoach Wevers wint kort geding en mag naar Olympische Spelen

18 jun 2021, 10:14 Sport
turncoach wevers wint kort geding en mag naar olympische spelen
ANP
Turncoach Vincent Wevers mag toch naar de Olympische Spelen. De vader en coach van de turnsters Sanne en Lieke Wevers won het kort geding dat hij had aangespannen tegen gymnastiekunie KNGU, waarin hij eiste dat de bond hem als coach meeneemt naar Tokio.
Wevers behoort tot de coaches naar wie een onderzoek loopt bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) naar ongewenst en grensoverschrijdend gedrag. Dat onderzoek startte vorig jaar, toen na een bekentenis van coach Gerrit Beltman talloze getuigenverklaringen opdoken van (oud-)turnsters.
Begin april maakte de KNGU bekend dat de turnsters tijdens de Spelen van Tokio niet door hun persoonlijke coaches begeleid mogen worden. De bond bepaalde dat bondscoach Bram van Bokhoven en de coaches Aimee Boorman en José van der Veen de Nederlandse turnploeg begeleiden in Japan.
Het kort geding diende bijna twee weken geleden bij de rechtbank van Zutphen. Die deed vrijdag uitspraak, in het bijzijn van Wevers. De rechter vordert de KNGU om Wevers bij sportkoepel NOC*NSF voor te dragen voor de Spelen en "alles te doen wat in haar macht ligt om te bevorderen dat NOC*NSF een accreditatie verstrekt aan Wevers". De rechter heeft daar een dwangsom van 200.000 euro aan verbonden.
Volgens de voorzieningenrechter heeft de KNGU onvoldoende kunnen onderbouwen dat er zwaarwegende redenen zouden zijn om Wevers thuis te laten. De coach werd vorig jaar een tijdje geschorst, nadat hij was beschuldigd van wangedrag. De vader van de tweeling Wevers, in 2016 op het Sportgala uitgeroepen tot Coach van het Jaar, keerde in november weer terug in de zaal. Hij was in april bij de EK in Basel ook als coach actief. Tussendoor werd Wevers wel berispt door de KNGU, omdat hij ongevraagd oud-turnsters die zich over hem hadden beklaagd bij de ISR zou hebben benaderd.
Volgens de rechter kan de KNGU de coach niet buiten de begeleidingsstaf voor de Spelen laten, omdat de argumenten die daarvoor worden gegeven niet anders zijn dan de situatie van enkele maanden geleden. "Als een werknemer in de luwte wordt geplaatst, komt volgens de cao op een bepaald moment de keuze voor wel of niet ontslag. Als dat zoals bij Wevers niet gebeurt, dan dient alles in het werk te worden gesteld om de werkverhoudingen te normaliseren", aldus de rechter. "En dat is in de relatie tussen de KNGU en Wevers feitelijk ook gebeurd, door hem weer de trainingen te laten hervatten en als coach zijn werk te laten verrichten bij de EK."