Turner De Munck verspeelt kans op WK-podium door val

05 nov 2022, 17:10 Sport
turner de munck verspeelt kans op wk podium door val
Turner Loran de Munck is er bij de WK turnen niet in geslaagd om een WK-medaille te veroveren op het onderdeel voltige. De Munck, die de finale mocht openen, kwam door een val niet verder dan 13,533 punten. Daarmee eindigde hij op de zesde plaats.
De 23-jarige turner startte zijn oefening goed, maar uiteindelijk ging het mis bij de afsprong. Na de val herhaalde hij de afsprong nogmaals, maar voor de score mocht dat niet meer baten.
Het goud in Liverpool ging uiteindelijk naar Rhys McClenaghan uit Ierland (15,300), die daarmee tevens de eerste Ierse wereldkampioen in het turnen is. McClenaghan had zich eerder deze week nog als eerste geplaatst voor de finale. Voor de Ierse turner is het zijn tweede WK-medaille op voltige. In 2019 greep hij brons.
Ahmad Abu Al-Soud uit Jordanië pakte met 14,866 punten het zilver in Liverpool. Hij verzekerde zijn land daarmee van de eerste WK-turnmedaille ooit.
Europees kampioen Harutyun Merdinyan uit Armenië greep met 14,733 punten het brons in Liverpool. De Amerikaan Stephen Nedoroscik, de wereldkampioen van 2021 op voltige, eindigde met 14,400 buiten de medailles (vijfde).
De Munck had zich met een score van 14,833 punten als vierde geplaatst voor de finale. In augustus greep hij nog zilver bij de EK in München. In Liverpool was hij de eerste Nederlander die de WK-finale op voltige bereikte. Een WK-medaille op dat toestel won Nederland overigens al wel: Henricus Thijssen greep in 1903 goud bij de eerste WK uit de geschiedenis. Er werden destijds nog geen finales georganiseerd. De prestatie van Thijssen stamt uit de tijd dat de turnsport nog nauwelijks ontwikkeld was.