Turner Hashimoto schrijft geschiedenis op olympische meerkamp

28 jul 2021, 15:29 Sport
turner hashimoto schrijft geschiedenis op olympische meerkamp
Turner Daiki Hashimoto heeft de olympische titel op de meerkamp gewonnen. De 19-jarige Japanner is de jongste kampioen in de geschiedenis van de olympische meerkamp. Hij volgt zijn befaamde landgenoot Kohei Uchimura op. De kampioen van Londen 2012 en Rio de Janeiro 2016 besloot in Tokio geen derde allroundgoud na te streven, maar de eer aan zijn jeugdige erfgenaam te laten.
Hashimoto stelde niet teleur. Hij verzamelde met zijn oefeningen op vloer, voltige, ringen, sprong, brug en rekstok een score van 88,465 punten. De Chinees Xiao Ruoteng, de wereldkampioen van 2017, eindigde als tweede met 88,065. Het brons was voor regerend wereldkampioen Nikita Nagorni uit Rusland: 88,031.
"Ben ik zijn erfgenaam? Nou, we moeten oppakken wat Uchimura ons heeft gegeven, dat verbeteren en het Japanse turnen op een nog hoger plan brengen", zei Hashimoto met een grote grijns. "Ik ben heel blij dat ik hem ben opgevolgd als meerkampkampioen."
Voor de laatste rotatie - alle medaillekandidaten sloten af op rek - ging Xiao nog aan de leiding en leek het goud voor het eerst sinds Peking 2008 naar China te gaan. Hashimoto toonde als laatste starter zijn toekijkende concurrenten en de jury een spectaculaire oefening met een topscore van 14,933 als beloning. Dat was genoeg om Xiao met vier tiende verschil naar het zilver te verwijzen. "Ik voel geen druk, ik voel spanning", zei de winnaar koel. "Op het eind heb ik geprobeerd mezelf te overtreffen."