Turners stellen bondscoach niet teleur

25 okt 2018, 13:39 Sport
turners stellen bondscoach niet teleur
ANP
Bondscoach Bram van Bokhoven was donderdag bij de WK in Doha zeer te spreken over het optreden van de Nederlandse turners in de kwalificaties. Met een score van 245,663 moest het team alleen Europees kampioen Rusland voorlaten. Maar Frankrijk bijvoorbeeld, de nummer drie van de EK in Glasgow waar Oranje faalde, werd ruim verslagen. ,,We zijn supertevreden'', zei Van Bokhoven, die zijn turners alleen op het laatste toestel, voltige, zag toegeven op de scores in Schotland.
De vermoeidheid was toegeslagen. Frank Rijken viel ervanaf. Het was het schrapresultaat waardoor Nederland op geen enkel toestel een grote fout meenam in de eindscore. De teamfinale (top acht) blijft normaal gesproken buiten bereik. De meeste goede landen komen pas vrijdag in actie. Maar de ambitie, top twaalf, is realistisch. Epke Zonderland (14,400) heeft daarbij ruim zicht op een finale aan de rekstok.
Nederland miste in Glasgow de teamfinale. ,,Daar hebben we het echt verknald'', vertelde Van Bokhoven. Programma's werden iets aangepast (,,We waren daar misschien iets te ambitieus'') omdat in Doha hoe dan ook een plek bij de top 24 moest worden afgedwongen. Dat is de voorwaarde om volgend jaar bij de WK in Stuttgart voor olympische kwalificatie als team te gaan.
Alles draait om het teamresultaat. Bram Verhofstad, vorig jaar vierde op vloer, werd thuisgelaten omdat vier allrounders (Rijken, Bart Deurloo, Casimir Schmidt en Bram Louwije) naast specialist Zonderland meer zekerheid bieden. Daarom ook dat bijvoorbeeld Schmidt geen meerkamp turnde en zich dus ook niet kon plaatsen voor de individuele finale. ,,Er zijn vier mensen beter op rekstok'', legde de Noord-Hollander uit. ,,Het teambelang staat voorop.'' Zoals Deurloo brug liet lopen: ,,Zodat ik bovendien meer energie had voor rek.''
Van Bokhoven roemde de volwassenheid van het team daarin. ,,Of dat in het verleden weleens anders was?'' herhaalde de Brabander de vraag. ,,Er zijn goede stappen gemaakt.''
Deurloo (14,0330) staat vierde op rek, zoals Schmidt na twee subdivisies de vierde score (14,200 ) op vloer had. Het wordt voor hen ,,kontje kneden'', zoals Van Bokhoven het noemde.