Derwael bezorgt België eerste WK-turngoud ooit

02 nov 2018, 15:27 Sport
turnster biles zet zegereeks bij wk voort
ANP
De Belgische Nina Derwael heeft België de eerste gouden medaille ooit op een WK turnen bezorgd. De turnster uit Sint-Truiden ging als favoriete de toestelfinale op brug in en liet een welhaast perfecte oefening zien, resulterend in een score van 15,200. De Amerikaanse Simone Biles, vooraf gezien als haar voornaamste concurrente, kwam tot 14,700 en werd daarmee tweede. Het brons ging naar de Duitse Elisabeth Seitz met 14,600.
Derwael (18) was al twee keer Europees kampioene op brug, vorig jaar werd ze bij de WK in Montreal derde. Ze had, zo vertelde ze, een nerveus dagje erop zitten. ,,Ik was vroeg wakker, nog voor de wekker, dat gebeurt me anders niet. Het was een stressvolle dag, ik wist dat de mensen in België verwachtten dat ik hier zou winnen. Ik dacht: die zitten straks allemaal te kijken.'' Eenmaal hangend aan de hoogste legger, voelde ze dat het goed zat. ,,Het ritme was meteen goed. Nee, ik wist na mijn landing niet zeker dat het goud was. Je hoopt het, maar moet altijd nog afwachten wat de anderen doen.''
Biles kwam niet in de buurt van de Belgische, maar had eerder op de dag wel de toestelfinale op het onderdeel sprong gewonnen. Ze kwam na twee sprongen uit op een gemiddelde van 15,366. Geen van de concurrentes kwam ook maar in de buurt van de viervoudig olympische kampioene, die haar verzameling wereldtitels uitbreidde naar dertien. Het was haar derde goud in de hoofdstad van Qatar na de winst met het team in de landenfinale en haar succes, ondanks een misser onder meer op sprong, in de allroundfinale.
Het zilver ging naar de Canadese Shallon Olsen (14,516), de Mexicaanse Alexa Moreno (14,508) pakte het brons.