Twee Nederlandse atleten uit EK-ploeg besmet met coronavirus

13 mrt 2021, 14:46 Sport
twee nederlandse atleten uit ek ploeg besmet met coronavirus
Twee Nederlandse atleten uit de ploeg die vorige week zo succesvol was op de EK indoor in Polen, zijn positief getest op het coronavirus. De twee kregen deze week na terugkeer in Nederland te maken met lichte klachten. "De ene keelpijn, de andere werd grieperig", zegt technisch directeur Ad Roskam van de Atletiekunie. "Dat was aanleiding om hen versneld te laten testen." Roskam kan niet zeggen om wie het gaat.
Het is bij de Atletiekunie gebruikelijk dat de atleten vijf dagen na terugkeer uit het buitenland een PCR-test doen. Die tests zijn vrijdag en zaterdag uitgevoerd. Tot nu toe zijn alle uitslagen negatief, afgezien dan van de twee besmette atleten die in quarantaine zijn gegaan.
De meeste atleten die vorige week actief waren op de EK indoor, hebben deze week even rust. De twee positief geteste atleten hebben volgens Roskam de afgelopen dagen geen contact gehad met andere atleten.
"De mensen waarmee zij intensief contact hebben gehad, zijn gewaarschuwd", aldus Roskam. "Maar dat zijn geen atleten. Ik verwacht dan ook dat het bij deze twee blijft."
De Nederlandse ploeg eindigde in Torun bovenaan in het medailleklassement met zeven medailles: vier goud, één zilver en twee brons. De atleten keerden begin deze week terug in eigen land. "Nee, paniek is er niet", zei Roskam zaterdag. "Je weet dat je dit risico loopt, of je nou in Nederland bent of in het buitenland. Zo'n toernooi is wel altijd wat drukker. Hopelijk blijven de klachten bij de betreffende sporters beperkt. Je wil niet dat topsporters zwaardere klachten krijgen, daar heb ik dus wel lichte zorgen om."
Femke Bol (400 meter), Nadine Visser (60 meter horden) en zowel de mannen als vrouwen op de 4x400 meter pakten in Polen de Europese titel.