Valgren verrast favorieten in Omloop

24 feb 2018, 16:54 Sport
valgren verrast favorieten in omloop
Michael Valgren heeft de Omloop Het Nieuwsblad gewonnen. De Deense wielrenner van Astana ontsnapte vlak voor de finish uit een kopgroep van twaalf renners.
Valgren, twee jaar geleden tweede in de Amstel Gold Race, verraste favorieten als olympisch kampioen Greg Van Avermaet, Sep Vanmarcke en Zdenek Stybar. Zij keken vooral naar elkaar toen de Deen zijn beslissende demarrage plaatste. De Pool Lukasz Wisniowski finishte als tweede in de openingswedstrijd van het Europese seizoen, de Belg Vanmarcke kwam als derde over de streep.
,,Ik moest wat proberen", vertelde de 26-jarige Valgren aan de finish. ,,Ik moest het niet op een sprint laten aankomen, want er zaten snelle jongens in de kopgroep. Het was ook goed dat we met drie renners van Astana in de kopgroep zaten. Zo konden we ook wat proberen."
Astana kon ook wel een succesje gebruiken aan het begin van het wielerseizoen. Ploegbaas Alexander Vinokoerov vertelde voor de start van de Omloop dat zijn ploeg met serieuze financiële problemen kampt. ,,We kunnen nog aan koersen deelnemen", zei hij. ,,Maar we kunnen de salarissen van onze renners niet uitbetalen. De situatie is eenvoudigweg kritiek."
De Nederlanders speelden geen grote rol van betekenis in de koers over 196 kilometer met dertien heuvels en enkele kasseistroken. Mogelijk kan Niki Terpstra zich zondag tijdens Kuurne-Brussel-Kuurne laten zien. Van Avermaet had de Omloop als eerste driemaal op rij op zijn naam kunnen schrijven. De Belg liet zich echter verrassen door Valgren, net als Vanmarcke, die een sterke indruk maakte maar niet verder kwam dan de derde plaats.