Van Aert bezorgt Jumbo-Visma alweer winst in Parijs-Nice

09 mrt 2022, 16:13 Sport
van aert bezorgt jumbo visma alweer winst in parijs nice
De vierde etappe van de rittenkoers Parijs-Nice is opnieuw een uiting van macht geworden van de ploeg Jumbo-Visma. De individuele tijdrit werd gewonnen door de Belg Wout van Aert, die over ruim 13 kilometer 2 seconden sneller was dan zijn Sloveense ploeggenoot Primoz Roglic, de olympisch kampioen tijdrijden. Ook de nummer 3, de Australiër Rohan Dennis, is van Jumbo-Visma.
Met zijn zege neemt Van Aert de leiderstrui over van zijn Franse ploeggenoot Christophe Laporte, die de openingsetappe had gewonnen. Ook toen bezetten renners van de Nederlandse ploeg de eerste drie plaatsen.
Laporte mocht op dag één van de achtdaagse wedstrijd richting het zuiden van Frankrijk perfect ploegenspel afronden. De nieuwkomer bij de ploeg werd zo extra gemotiveerd in zijn loyaliteit naar de kopmannen Van Aert en Roglic. De Belg kreeg de onvoorwaardelijke steun van de Fransman maar strandde in de twee daaropvolgende etappes op de tweede en de derde plaats.
Het succes volgde in de tijdrit, waar Dennis de standaard had gezet door al vroeg een scherpe tijd (16.26) neer te zetten. "We vroegen ons in de bus al af of we daar wel aan zouden komen", vertelde Van Aert, die als voorlaatste van start ging. Kort voor hem was dat Roglic net gelukt: 16.22. Van Aert overtrof die tijd nog: 16.20 met een gemiddelde snelheid van 49,224 kilometer per uur.
"Het was een lastige tijdrit", vond de Belg. "Het ging de hele tijd op en neer, moeilijk om dan je ritme te vinden. Vooral op dat laatste hellende stuk. Ik had me gelukkig wat kunnen sparen op de stukken dat de weg omlaag liep."
Van Aert noemde het nu al een "perfecte week" voor zijn ploeg, die vooraf de Belg voor ritzeges en Roglic voor het klassement had aangewezen. "We willen ons graag laten zien. Ook vandaag was iedereen bezig om elkaar te motiveren. Dat heeft gewerkt."
Het leverde Van Aert de gele leiderstrui op, het doel van zijn ploeggenoot Roglic. "Ik hoop 'm te dragen tot Primoz de trui overneemt. Er komen nu zware etappes aan en na Parijs-Nice zijn er ook een paar mooie koersen."
Donderdag volgt een rit van Saint-Just-Saint-Rambert naar Saint-Sauveur-de-Montagut met daarin vier serieuze hellingen.