Van Avermaet ziet ideaal WK-parcours

27 sep 2019, 13:58 Sport
van avermaet ziet ideaal wk parcours
De Belgen hebben zondag in de wegrace bij de WK wielrennen in Yorkshire twee kopmannen. Philippe Gilbert liet in de Ronde van Spanje met twee ritzeges al zien dat hij klaar is om op jacht te gaan naar zijn tweede wereldtitel. Greg Van Avermaet, de regerend olympisch kampioen, ziet vooral kansen vanwege het parcours dat liefst 280 kilometer telt met na een lange en lastige aanloop zeven lokale rondjes in Harrogate.
Van Avermaet (34) was zeer tevreden na zijn eerste trainingsrondjes op Engelse bodem. "Als ik zelf een WK-parcours zou mogen uittekenen, dan zou het hier heel dichtbij liggen. Het lijkt heel veel op Richmond, tot nu mijn favoriete WK. Het is een mooi, klassiek parcours, en met een afstand die in mijn voordeel moet spelen. Alleen het weer zit wellicht niet mee. Zeven uur regen, daar moet ik me mentaal op voorbereiden."
Met het oog op de voorspelde regen sprak Gilbert van een "zeer bijzonder en zwaar WK." De 37-jarige Waal was in 2012 in Valkenburg de beste. "Het is een omloop waarin je alert moet koersen, want het kan overal gebeuren. Ik zie niet één helling op dat lokale rondje waar je het verschil kunt maken, aanvallen kan overal. Als de voorspellingen uitkomen, als het weer echt zo slecht wordt, dan weet je dat het een uitputtingsslag wordt."
Gilbert vindt niet dat de Belgen de koers moeten controleren. Hij wees naar Italië (Trentin), Nederland (Van der Poel), Spanje (Valverde) en Frankrijk (Alaphilippe). "Die landen zijn zeker even sterk, dus waarom zouden wij alleen de koers in handen moeten nemen. Het belangrijkste is dat we nooit in een verloren positie rijden met de Belgen."
Van Avermaet, nog nooit wereldkampioen, weet wat hem te doen staat zondag: "Heel veel energie proberen te sparen, dat gaat het belangrijkste zijn. Het wordt een afvalrace. Ik denk niet dat het een grote groep zal zijn die naar de finish gaat."