Van de Zandschulp laat twee matchpoints onbenut tegen Dimitrov

07 jan 2022, 12:06 Sport
van de zandschulp laat twee matchpoints onbenut tegen dimitrov
Het is Botic van de Zandschulp net niet gelukt zich ten koste van Grigor Dimitrov te plaatsen voor de halve finales van het ATP-toernooi in Melbourne. De Nederlandse tennisser liet twee matchpoints onbenut en verloor met 6-7 (5) 6-0 7-5 van de Bulgaarse nummer 3 van de plaatsingslijst.
Van de Zandschulp (26) serveerde in de laatste set op 5-3 voor de wedstrijd en stond met 40-15 voor. Hij verloor echter vier punten op rij. Op 5-5 verloor hij na een lange game wederom zijn eigen servicegame, na twee tijdstraffen te hebben gehad. Na 2 uur en 45 minuten benutte Dimitrov zijn eerste wedstrijdpunt na een mislukte volley van de Nederlander.
In de spannende eerste set ontliepen de twee elkaar weinig. Van de Zandschulp plaatste als eerste een break, maar de nummer 28 van de wereld brak direct terug. In de tiebreak had Van de Zandschulp het initiatief en de mondiale nummer 57 zag zijn aanvalsdrang beloond met setwinst.
In de eenzijdige tweede set stond de Nederlander direct zijn servicegame af, waarna hij na een dubbele break zijn krachten besloot te sparen voor de beslissende set. Daarin liet hij weer zien waartoe hij in staat is en met dominant tennis kwam hij met 5-2 voor. Van de Zandschulp zocht veelvuldig het net op, maar was daar niet altijd succesvol. Dimitrov greep zijn kans en pakte de laatste vijf games, waarna Van de Zandschulp teleurgesteld afdroop in de Rod Laver Arena, de hoofdbaan van Melbourne Park.
"Ik denk dat het niveau goed was van beide kanten en dat we elkaar tot het einde in evenwicht hielden. Het is een moeilijk verlies, net als vorig jaar. Ook toen verloor ik in de kwartfinales na twee matchpoints. Hopelijk lukt het me volgend jaar wel door te dringen tot de halve finales", aldus Van de Zandschulp, die zichzelf weinig verwijt met betrekking tot de matchpoints.
"Ik sloeg twee keer een eerste service. Ik had misschien op mijn eerste wedstrijdpunt naar het net kunnen komen, maar op het tweede matchpoint speelde hij gewoon een goed punt. Al met al ben ik tevreden. Mijn coach zei ook: van dit soort wedstrijden kan je leren en word je beter."
Van de Zandschulp had voor de tweede keer de halve finales kunnen halen van een ATP-toernooi. Vorig jaar lukte hem dat in Sint-Petersburg.
Eerder op de dag meldde Tallon Griekspoor zich in hetzelfde toernooi af met een voetblessure. Hij zou het in de kwartfinales opnemen tegen Rafael Nadal.
Van de Zandschulp komt komende week in actie in Adelaide, waarna hij terugkeert in Melbourne voor de Australian Open.