Van de Zandschulp na Australian Open nummer 50 van de wereld

31 jan 2022, 7:24 Sport
van de zandschulp na australian open nummer 50 van de wereld
Tennisser Botic van de Zandschulp behoort voor het eerst tot de top 50 van de wereld. De 26-jarige Nederlander klom dankzij zijn prestaties op de Australian Open, waar hij de derde ronde haalde, zeven plekken op de mondiale ranglijst. Van de Zandschulp vond zijn naam maandag terug op de 50e plek.
De Gelderlander moest het in Melbourne in de derde ronde afleggen tegen Daniil Medvedev, de nummer 2 van de wereld. De Rus bereikte net als vorig jaar de finale, maar daarin was Rafael Nadal zondag in vijf sets te sterk. De Spanjaard veroverde zijn 21e grandslamtitel en is daarmee nu alleen recordhouder.
Van de Zandschulp stond een jaar geleden nog op plek 159. Hij drong afgelopen seizoen de top 100 binnen, onder meer door op de US Open de kwartfinales te halen.
Tallon Griekspoor bleef staan op de 62e plaats. Hij strandde op het eerste grandslamtoernooi van het jaar in de tweede ronde. Arantxa Rus steeg bij de vrouwen ondanks haar uitschakeling in de eerste ronde in Melbourne één plek, van 65 naar 64. Arianne Hartono bereikte als qualifier het hoofdtoernooi van de Australian Open en dat leverde haar twintig plaatsen winst op. Hartono staat nu 169e.
Bij de mannen veranderde vrijwel niets in de top 10, die nog steeds wordt aangevoerd door de in Melbourne afwezige Novak Djokovic. Nadal bleef ondanks zijn eindzege op de vijfde plaats staan.
Bij de vrouwen vonden wel de nodige verschuivingen plaats. Iga Swiatek steeg van de negende naar de vierde plaats, Garbiñe Muguruza zakte van drie naar zeven. Barbora Krejcikova nam de derde plaats over, achter Ashleigh Barty (de winnares van de Australian Open) en Aryna Sabalenka. De Amerikaanse Danielle Collins steeg door het bereiken van de finale twintig plaatsen en is nu de mondiale nummer 10. Naomi Osaka bleef als titelverdedigster steken in de derde ronde. De Japanse duikelde daardoor op de ranglijst maar liefst 71 plaatsen, van 14 naar 85.