Van der Hoorn wint Brussels Cycling Classic

05 jun 2022, 17:32 Sport
van der hoorn wint brussels cycling classic
ANP
Taco van der Hoorn heeft zondag de 102e editie van de Brussels Cycling Classic op zijn erelijst bijgeschreven. De Nederlandse wielrenner, die rijdt voor de Belgische ploeg Intermarché-Wanty-Gobert, was na een enerverende slotfase met een zeer lange sprint de snelste in een kopgroepje van tien. Hij bleef in de Belgische hoofdstad met een laatste krachtsinspanning de Belg Thimo Willems alsnog voor op de iets omhoog lopende Houba de Strooperlaan. De Oostenrijker Tobias Bayer finishte als derde.
Van der Hoorn, altijd bereid tot actie, volgde de Belg Remco Evenepoel op, die zijn titel ditmaal niet verdedigde. Hij maakte deel uit van een vluchtgroep die al vroeg in de 204 kilometer lange koers, met onderweg onder meer de Muur van Geraardsbergen, het avontuur zocht. Ook landgenoot Bram Welten (FdJ) sloot aan. Omdat het peloton, rekenend op uiteindelijk toch een massasprint, niet reageerde konden zij snel een ruime voorsprong opbouwen.
Na een serieuze schifting op de beklimmingen maakte het uitgedunde peloton vaart om de overgebleven sprinters goed te kunnen afzetten in Brussel. Met nog 20 kilometer te gaan hadden de koplopers nog een marge van 1 minuut en gaven de wielerliefhebbers weinig meer voor hun kans vooruit te blijven. Toch hielden ze stand, met Van der Hoorn als grote triomfator. Van de anderen deed alleen de Belg Rune Herregodts mee om de podiumplaatsen. Welten finishte als zesde op 7 seconden.
"Ik heb deze zege niet cadeau gekregen. Het was echt zwaar om naar Willems toe te rijden, maar ik slaagde en kon op die manier mijn eerste zege van het seizoen boeken. Ik kende Willems nog. Ik zat ooit eens met hem in de BinckBank Tour in de kopgroep. Toen was hij wat minder, vandaag was hij beresterk. Ik moest van ver komen", aldus de winnaar. "Achter ons moet de situatie niet goed verlopen zijn, want we behielden onze voorsprong en werd het steeds duidelijker dat we het zouden uitzingen."