Van der Poel in speciaal Poulidor-truitje in eerste Touretappe

26 jun 2021, 12:40 Sport
nederland ondanks lockdown duizenden bedrijven rijker
ANP
Mathieu van der Poel en zijn teamgenoten van Alpecin-Fenix zullen de eerste etappe van de Tour de France rijden in het speciale geel-paarse shirt ter ere van de in 2019 overleden oud-renner Raymond Poulidor. De internationale wielerunie UCI geeft normaal geen toestemming voor het rijden in speciale truitjes, maar maakt vanwege de enorme populariteit van Poulidor een uitzondering.
Van der Poel is de kleinzoon van de fameuze 'Poupou', in de Tour ook wel de Eeuwige Tweede genoemd. Afgelopen donderdag verscheen het Tourteam van Alpecin-Fenix in het speciale paars-gele shirt bij de ploegpresentatie. "45 jaar na het einde van de ongelooflijke carrière van Raymond Poulidor staat zijn kleinzoon Mathieu van der Poel voor het eerst aan de start van de Tour de France. Daar moesten we even aandacht aan besteden", zei directeur van het team Philip Roodhooft.
De reacties op het shirt waren zo positief dat de ploeg had gevraagd om ook de eerste etappe in het shirt te mogen rijden. "De UCI kondigt aan dat de uitzondering is verleend aan Alpecin-Fenix om het speciale shirt ter ere van Raymond Poulidor te dragen in de eerste etappe van de Tour de France", aldus de bond.
De Tour de France start om 12.30 in Brest. De eerste etappe eindigt na 197,8 kilometer in Landerneau.