Van der Poel kan goed leven met brons na wegrace WK

29 sep , 16:46 Sport
anp290924109 1
ZÜRICH (ANP) - Mathieu van der Poel was allerminst ontgoocheld over zijn bronzen medaille na de wegrace van de WK wielrennen in Zürich. Tegen de oppermachtige Tadej Pogacar was de titelverdediger niet bestand. De Australiër Ben O'Connor reed kort voor de groep-Van der Poel naar het zilver, waarna de Nederlander met een laatste krachtsinspanning het brons veilig stelde. "Hier had ik vooraf voor getekend", zei hij bij de NOS.
Pogacar was een klasse apart op het lastige parcours in en rond Zürich. De Sloveen reed 100 kilometer voor de streep al weg bij zijn concurrenten. "Ik was verrast, het leek me niet zo'n slimme zet. Ik dacht dat hij zijn kansen aan het vergooien was, niet dus", vertelde Van der Poel, die vol bewondering was over het optreden van zijn opvolger. "Er zijn geen woorden voor wat hij vandaag doet."
Van der Poel besloot rustig te blijven, terwijl Pogacar 'overstak' naar de kopgroep en van daaruit alleen verder ging. "Mijn plan was zo lang mogelijk uit het zicht te blijven en mijn krachten pas aan te spreken als het echt nodig was." Dat moment kwam zo'n twintig kilometer voor de finish toen Van der Poel met zeven andere renners toch nog dicht bij de Sloveen kwam. "Het verschil liep terug tot ruim een halve minuut. Ik dacht dat hij misschien aan het einde van zijn Latijn was, maar vervolgens reed hij weer verder weg."
Lichaamsgewicht
Zonder nog gekeken te hebben op zijn vermogensmeter meende Van der Poel een van zijn beste wedstrijden ooit te hebben gereden. "Ik zat bij de renners die een koers als deze kunnen winnen. Misschien heb ik iets te veel moeten afzien, omdat er vaak naar mij gekeken werd. Ook toen O'Connor wegreed."
Van der Poel was met iets minder lichaamsgewicht naar Zürich gekomen om het vele klimwerk beter aan te kunnen. Het plan werkte, maar consequenties verbond hij er niet aan. Iets meer gewicht past beter bij zijn favoriete wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. "En die koersen ga ik niet opofferen om een keer Luik-Bastenaken-Luik te winnen."
De uitgetreden wereldkampioen neemt volgende week nog deel aan het WK gravelrijden en sluit dan zijn seizoen af.