Van Emden voor derde keer Nederlands kampioen tijdrijden

21 jun 2023, 19:50 Sport
van emden voor derde keer nederlands kampioen tijdrijden
ANP
Jos van Emden heeft voor de derde keer de nationale titel veroverd in het tijdrijden. De 38-jarige wielrenner van Jumbo-Visma was op het parcours over 42 kilometer met start en finish in Elspeet 18 seconden sneller dan Daan Hoole. Sjoerd Bax pakte het brons.
Bauke Mollema won vorig jaar bij zijn debuut in Emmen zijn eerste nationale titel in het tijdrijden. Toen versloeg hij voormalig wereldkampioen Tom Dumoulin op een parcours over 29,4 kilometer. De twee ronden in Elspeet waren bij elkaar met 41,6 kilometer een stuk langer.
Hoole zette met 49.33 minuten de te kloppen tijd neer, nadat de renner van Trek-Segafredo halverwege al derde was. Bax bleef vervolgens op 6 seconden steken, maar Van Emden dook met 49.15 ruim onder die tijd. Hij zag vervolgens dat Mollema, die halverwege nog de tweede tijd had neergezet, strandde op de vijfde plaats op 40 seconden.
Specialisten als Thymen Arensman en Wilco Kelderman kwamen er niet aan te pas. Kelderman werd negende op 1.13 van de winnaar. Arensman had last van de hitte en kwam niet verder dan de zestiende plaats. Hij gaf bijna tweeënhalve minuut toe.
Van Emden won de tijdrittitel voor het eerst in 2010. Negen jaar later was hij opnieuw de beste, nadat hij ook een keer zilver en twee keer brons had gepakt. In 2017 won Van Emden de afsluitende tijdrit in de Giro d'Italia. In 2019 veroverde hij WK-goud op de gemende ploegenestafette.
Jumbo-Visma riep Van Emden in mei op als vervanger in de selectie voor de Ronde van Italië, maar de routinier haakte nog voor de start af wegens een coronabesmetting. Hij reed daarna de Vierdaagse van Duinkerke en de ZLM Tour.
"Ik had dit niet verwacht", zei een gelukkige Van Emden. "Het afgelopen jaar heb ik geen geweldige tijdritten meer gereden. Vorig week voelde ik in de ZLM Tour gelukkig dat het weer lekker liep na mijn coronabesmetting in mei, dus ik had wel geroepen dat ik ambitieus was."
Van Emden had toch niet gedacht dat hij kampioen kon worden. "Ik merkte onderweg dat ik met een goede tijdrit bezig was. Mathieu Heijboer werd ook enthousiast in de auto. Dat gaf me nog wat extra moraal. Deze zege is ontzettend mooi en een hoogtepunt in mijn carrière."