Van Empel zegeviert ook in de Koppenbergcross

01 nov 2023, 12:47 Sport
van empel zegeviert ook in de koppenbergcross
Fem van Empel heeft in de Koppenbergcross opnieuw haar klasse getoond. De Nederlandse veldrijdster won ook deze wedstrijd met overmacht en lijkt helemaal klaar voor de Europese titelstrijd dit weekend in het Franse Pontchâteau. Van Empel had na een zware cross door de modder op de finish in Oudenaarde een voorsprong van 1.55 op Denise Betsema. De Britse Anna Kay eindigde als derde.
De regerend wereldkampioene heeft tot nu toe alle races gewonnen waarin ze is gestart. Zondag boekte ze in Maasmechelen haar tweede wereldbekerzege op rij. De dag ervoor was ze succesvol in de wedstrijd van de Superprestige in Ruddervoorde. Ze was eerder ook de beste in Overijse en de Nacht van Woerden.
In de Koppenbergcross startte Van Empel dan ook als grote favoriete. De winnares van vorig jaar maakte die verwachting waar door al in de eerste ronde weg te rijden bij de rest van het veld. Ze breidde haar voorsprong steeds verder uit. Betsema zette in haar eentje de achtervolging in, maar kon niet bij Van Empel in de buurt komen. "Het was loodzwaar", zei de 21-jarige renster van Jumbo-Visma. "Je komt niet echt vooruit. Je achterwiel draait steeds door. Het is toch wel verraderlijk."
De vrouwen hoefden maar drie ronden te rijden, maar daar was Van Empel wel blij mee. "Dit deed ik misschien voor de laatste keer bij de junioren. Maar ik heb geen moment rustig kunnen fietsen, anders viel je om." Ze verwacht niet dat de zware wedstrijd van invloed zal zijn op haar vorm voor de EK. "Het is nu belangrijk om zo goed mogelijk te herstellen. Ik ga wat rust nemen. Zaterdag is een nieuwe dag. Het EK is een aparte wedstrijd, maar ik heb er echt zin in."
Betsema was afgelopen zomer betrokken bij een aanrijding tijdens een training op Texel en liep daardoor een trainingsachterstand op. Maar ze liet in de Koppenbergcross zien dat ze weer in vorm aan het komen is. "Dit is superfijn. Ik weet dat niet iedereen hier is. Maar ik eindig hier nu voor de derde keer op rij als tweede. Dat geeft veel vertrouwen. Ik hoop nu helemaal terug te zijn", zei Betsema.