Van Gool stunt met brons op 60 meter

02 mrt 2019, 20:40 Sport
van gool verrast met finaleplek 60 meter
Joris van Gool is vrijwel vanuit het niets doorgedrongen tot de Europese sprintelite. De 20-jarige Brabander stuntte op de EK indoor in Glasgow met de bronzen medaille op de 60 meter. Hij evenaarde met 6,62 zijn persoonlijk record.
De Slowaak Jan Volko won het goud in 6,60, de Turk Emre Zafer Barnes pakte het zilver in 6,61.
De medaille van Van Gool was de vierde plak voor de Nederlandse atletiekploeg in nog geen uur tijd. Lisanne de Witte begon met brons op de 400 meter, gevolgd door Tony van Diepen met eveneens brons op de 400 meter bij de mannen. Dafne Schippers bewees daarna op de 60 meter haar klasse met zilver op de 60 meter.
De plak van Van Gool was misschien wel de meest verrassende. De atleet uit Rijen beschikt over een flitsende start en een hoge pasfrequentie. Die combinatie leverde hem brons op. ,,Ik weet nu even niet hoe ik me voel. Een plek in de finale was mijn doel, maar ik wist ook dat in de finale alles mogelijk is. Ik hoorde het startschot en gaf alles. Voordat ik het wist, stond mijn naam op dat scorebord als medaillewinnaar'', zei hij na de finale.
De Nederlandse sprintsurprise baarde twee weken geleden al opzien door in Apeldoorn de Nederlandse titel op de kortste sprintafstand te veroveren en vertelde daar al over zijn ambitie. Van Gool wil komende zomer ook sneller worden op de 100 meter, het koningsnummer in de atletiek. Zijn grote wens is deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio. Zijn geringe lengte (1,78) beschouwt hij niet als een nadeel. ,,Ze beweren dat korte mensen niet kunnen sprinten, maar ik bewijs het tegendeel.''