Van Vleuten zet Challenge by La Vuelta naar haar hand

04 sep 2021, 13:59 Sport
van vleuten zet challenge by la vuelta naar haar hand
Annemiek van Vleuten heeft de zware derde etappe van de Challenge by La Vuelta benut om de leiderstrui ter veroveren. De Nederlandse wielrenster van Movistar kwam na een indrukwekkende solo alleen aan in Pereiro de Aguiar. Een negental achter haar was er niet in geslaagd het gat, dat Van Vleuten vroeg in de rit bergop had geslagen, dicht te rijden. Op 2.48 minuten finishte de Duitse Liane Lippert als tweede, voor de Poolse Kasia Niewiadoma.
Van Vleuten had vrijdag ook al de tweede etappe gewonnen, een klimtijdrit, maar keek nog altijd aan tegen een achterstand van 1.39 minuut op de Zwitserse Marlen Reusser. De olympisch kampioene tijdrijden trok richting de tweede klim van de dag, de Alto de A Lama, ten aanval en kreeg aanvankelijk nog gezelschap van Niewiadoma en de Italiaanse Elisa Longo-Borghini. Maar ver voor de top reed ze al alleen om de voorsprong op het heuvelparcours richting finish alleen maar verder uit te breiden.
Van Vleuten sprak haar dank uit aan ploeggenote Sheyla Gutierrez. "Ze heeft me geweldig geholpen in de voorbereiding op mijn aanval." Die was feitelijk al aangekondigd, want de 38-jarige Wageningse had vrijdag al een alles-of-nietspoging voorspeld. "Ik kom van een hoogtestage en heb dan even nodig om bij te komen. Ik dacht ook dat ik mijn kansen op de eerste dag al verspeeld had, maar vandaag had ik het juiste gevoel. En ik geef nooit op."
De vierdaagse rittenkoers uit de WorldTour eindigt zondag na een vlakke rit in Santiago de Compostella. Daar is ook de slotetappe van de Ronde van Spanje voor de mannen. Van Vleuten heeft een veilige marge van 1.34 met Reusser. De Zwitserse Elise Chabbey volgt al op 3.20. Floortje Mackaij staat achtste.