Vanaf eind juli zomerijs op schaatsbaan Thialf

10 jun 2020, 14:10 Sport
vanaf eind juli zomerijs op schaatsbaan thialf
ANP
Vanaf 27 juli kunnen de langebaanschaatsers trainen op de 400 meterbaan in Heerenveen. Schaatsbond KNSB en schaatsbaan Thialf hebben daarover een akkoord bereikt. Het ijs blijft liggen tot en met het winterseizoen, dat in Thialf officieel op 14 september begint.
Dit betekent dat de topschaatsers zeven weken gebruik kunnen maken van het zomerijs. De huurprijs, die de KNSB samen met het CTO/Topsport Noord betaalt, ligt volgens de schaatsbond beduidend hoger dan in voorgaande jaren.
"Het is duidelijk dat we sporttechnisch en financieel concessies hebben moeten doen", zegt Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB. "Maar iedereen weet dat Thialf in zwaar weer verkeert. We hebben onze uiterste best gedaan om te komen tot een situatie waarin onze topsporters zich zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op het nieuwe seizoen. Dit was het maximaal haalbare."
De KNSB en Thialf hebben ook nieuwe afspraken gemaakt over het shorttrackijs. De nationale selectie van bondscoach Jeroen Otter kan vanaf 13 juli weer gebruikmaken van de ijsbaan op het middenterrein van Thialf.
Over het zomerijs in Thialf was eind vorige maand nogal wat te doen. Viervoudig olympisch kampioen Sven Kramer vond het belachelijk en ook zorgwekkend dat de Nederlandse elite op de langebaan niet al vanaf ongeveer half juni in Heerenveen terechtkon en naar Inzell moest uitwijken. Hij noemde dat armoedig. "Dat we het als prominent schaatsland niet voor elkaar kunnen krijgen om tijdig zomerijs neer te leggen. Dat is heel jammer voor het Nederlandse schaatsen. Als we nu in faciliteiten achteruit gaan, gaan we ook in prestaties achteruit", betoogde Kramer, die Nederlands zomerijs vanaf eind juli/begin augustus veel te laat vindt.
Zijn trainer Jac Orie (Jumbo-Visma) reageerde woensdag met gemengde gevoelens op het persbericht van de KNSB. "We zijn blij dat Thialf opengaat en we na ons trainingskamp in Inzell gebruik kunnen maken van zomerijs. Om voor een zo'n optimaal mogelijke voorbereiding richting de Winterspelen te zorgen, vertrouw ik erop dat we er met z'n allen voor gaan zorgen dat het zomerijs er volgend seizoen vanaf half juni ligt. We zijn dan niet meer genoodzaakt om al in de zomer naar het buitenland af te reizen om te kunnen schaatsen."