Visser pakt goud op 3000 meter op NK

28 dec 2019, 17:52 Sport
visser pakt goud op 3000 meter op nk
Esmee Visser heeft bij de NK afstanden in Thialf de 3000 meter op haar naam geschreven. De 23-jarige schaatsster van TalentNED dook in de laatste rit onder de leidende tijd van Irene Schouten. Visser, Europees kampioene op deze afstand, zegevierde met een tijd van 4.01,29. Schouten pakte zilver met 4.01,80 en Carlijn Achtereekte, olympisch kampioene op dit onderdeel, behaalde brons (4.02,20).
De top drie verzekerde zich van deelname aan de EK afstanden, komende maand in Heerenveen, en de WK afstanden in Salt Lake City (half februari).
Antoinette de Jong was opnieuw de grote verliezer. De onttroonde titelhoudster kwam als nummer vier 0,03 seconde tekort voor brons. De 24-jarige Friezin greep vrijdag ook al net mis op de 1500 meter (ook vierde). Ze kan daardoor deelname aan de EK en WK afstanden vergeten.
De Jong, die met betraande ogen de pers te woord stond, plaatste zich nog wel voor de WK allround eind februari in Hamar. Ook Ireen Wüst stelde deelname aan dat toernooi veilig. Op de 3000 meter kwam de zevenvoudig kampioene zaterdag niet verder dan de vijfde tijd (4.02,65). Het derde WK-allroundticket gaat naar de winnares van de NK allround eind januari in Heerenveen.
Visser, olympisch kampioene op de 5000 meter, beleeft tot dusver een wisselvallig seizoen. Ze wist in het wereldbekercircuit nog niet op het podium te eindigen, deels door faalangst. "Die bangigheid is nog een beetje een valkuil voor mij", gaf Visser toe na haar eerste Nederlandse titel op de 3000 meter.
"Ik vind het nog steeds niet fijn om de laatste rit te rijden. Dat geeft bij mij toch nog wat extra druk. Ik word er heel zenuwachtig van, ik rijd liever mijn eigen race eerder in het schema. Gelukkig ben ik er nu redelijk goed mee omgegaan, al vond ik het nog geen overtuigende rit."