Viviani wint derde etappe Giro

13 mei 2019, 17:50 Sport
viviani wint derde etappe giro
ANP
Wielrenner Elia Viviani heeft de derde etappe van de Ronde van Italië gewonnen, een rit over 220 kilometer van Vinci naar Orbetello.
De Italiaanse renner van Deceuninck-Quick-Step was in een chaotische sprint de snelste. Fernando Gaviria finishte als tweede, vlak voor Arnaud Démare. Pascal Ackermann, de winnaar van de tweede etappe, werd vierde.
De Sloveen Primoz Roglic (Jumbo-Visma) behield de roze leiderstrui. Tom Dumoulin staat vijfde. Bauke Mollema klom naar de zevende plaats. Hij passeerde Tao Geoghegan Hart, die werd opgehouden door een valpartij. Dinsdag volgt opnieuw een redelijk vlakke rit, ditmaal van Orbetello naar Frascati over 235 kilometer.
Kort na de start koos de Japanner Sho Hatsuyama voor een eenzaam avontuur. De voorsprong van de renner van Nippo-Vini Fantini liep op naar een minuut of zeven. Met name de mannen van Lotto Soudal (sprinter Caleb Ewan) zorgden dat de marge weer terugliep naar ruim vier minuten op zo'n 100 kilometer voor de streep in het aan de kust gelegen Orbetello. Na 140 kilometer was het gedaan voor Hatsuyama en begon de koers opnieuw.
Althans, dat was vooraf gedacht. Er werden waaiers verwacht met de zijwind die het peloton vooruit blies. Maar nadat voorlopig bergkoning Giulio Ciccone de puntjes mocht pakken op het enige klimmetje van de dag bleef het ook nadat de kust was bereikt rustig. De sprintploegen brachten hun snelle mannen naar voren, de Jumbo's controleerden en verdwenen nooit van het front. Een val in het peloton 5 kilometer voor de finish had de Italiaan Enrico Battaglin als voornaamste slachtoffer en zorgde bovendien voor een schifting.
Ackermann kwam het beste door een scherpe bocht vlak voor de finish. De Duitser kwam te snel op kop, met wind tegen. Viviani sprong in de laatste meters uit zijn wiel en won de rit.