Volleybalster Grothues stopt bij Oranje

01 aug 2022, 13:30 Sport
volleybalster grothues stopt bij oranje
Volleybalster Maret Grothues stopt als international van het Nederlandse team. De geboren Almelose maakte veertien jaar deel uit van Oranje. De 33-jarige volleybalster blijft wel actief bij haar Griekse club Panathinaikos, meldt de volleybalbond Nevobo.
Grothues debuteerde in 2008 in Oranje en was van 2013 tot en met 2020 de aanvoerster van de ploeg. Ze maakte deel uit van het team dat drie keer zilver won op EK's (2009, 2015 en 2017) en als vierde eindigde op de Olympische Spelen van Rio 2016 en op het WK in 2018. Grothues kwam 392 keer uit voor Oranje.
"Na veertien jaar speelster van het Nederlands team te zijn geweest, heb ik besloten om te stoppen", zegt de volleybalster. "Ik kan terugkijken op een heel mooie periode bij Oranje. Ik heb vele hoogtepunten mogen meemaken." Eerder dit jaar besloten de internationals Robin de Kruijf en Yvon Beliën al te stoppen bij de nationale ploeg.
Bondscoach Avital Selinger roemt Grothues als "een speelster die iedere coach in zijn team zou willen hebben". "De kracht van Maret was andere teamgenoten beter te laten spelen. Ze was het cement dat altijd voor de juiste balans binnen het team zorgde. Haar karakter, inzet en leiderschap waren van onmisbare waarde voor het succes van het team."
Volgens teamgenote Laura Dijkema is het stoppen van de volleybalster een gemis voor Oranje. "Zij heeft unieke leiderschapskwaliteiten en kan daarmee een team naar een hoger niveau pushen. Maret heeft naast haar kwaliteiten op het veld ook een basis gelegd voor de professionalisering van het Nederlands team."