Volleybalsters verzuimen te stunten tegen Turkije

29 jul , 9:36 Sport
nieuwsnl logo wit
PARIJS (ANP) - De Nederlandse volleybalsters zijn er net niet in geslaagd te stunten in hun openingswedstrijd op de Olympische Spelen in Parijs. Turkije vocht zich terug na een 2-0-achterstand en sloot de vijfsetter na ruim twee uur als winnaar af: 19-25 19-25 25-22 25-22 15-13.
Regerend Europees kampioen Turkije begon als nummer 4 van de wereld aan de wedstrijd, Nederland staat achtste.
De Oranje-volleybalsters keerden na acht jaar terug op de Spelen. In Rio reikte de ploeg tot de vierde plaats, maar voor Tokio wist Nederland zich niet te plaatsen. Italië (donderdag) en de Dominicaanse Republiek (zaterdag) zijn de andere tegenstanders in groep C. De eerste twee landen uit de drie poules en de twee beste nummers 3 plaatsen zich voor de kwartfinales.
Coach Felix Koslowski had gekozen voor een basis met Celeste Plak (diagonaal), Juliët Lohuis en Indy Baijens (middenaanvalsters), Nika Daalderop en Jolien Knollema (buitenaanvalsters), spelverdeelster Britt Bongaers en libero Florien Reesink.
Koninklijke familie
Oranje zag de Turkse vrouwen de leiding nemen. Pas bij 11-10 kwam Nederland voor het eerst op voorsprong, waarna het tot 16-16 weer gelijk opging. De Cubaanse Melissa Teresa Vargas, in 2021 tot Turkse genaturaliseerd, zorgde voor het grootste gevaar. Bij Oranje kwamen de meeste punten van Knollema. Bij 24-19 was een blok van Plak goed voor setwinst.
Met de koninklijke familie op de tribune groeiden de Oranje-speelsters boven zichzelf uit. De tweede set verliep al net zo voorspoedig en bij 24-19 sloeg de kort ervoor ingevallen Elles Dambrink Nederland naar een 2-0-voorsprong.
Comeback Turkije
Het slordig spelende Turkije leek op weg naar een kansloze 3-0-nederlaag. Nederland leidde met 15-12, maar toen die voorsprong van het bord verdween kregen de Turkse vrouwen alsnog het gevoel dat er iets inzat. De tot dan toe stille Turkse fans lieten van zich horen. Anne Buijs moest het veld in en leek de zaken recht te trekken. Bij 22-22 ging het alsnog mis met drie Turkse punten op rij.
Het was een voorbode van wat er in de daaropvolgende sets gebeurde. Nederland pakte de voorsprong, maar op de 'bigpoints" sloeg Turkije, zoals het een favoriet betaamt, telkens toe. Met Vargas als topschutter met liefst 30 punten. Bij Nederland kwamen Jolien Knollema en Nika Daalderop tot ieder 15.