Volleybalsters zoeken balans in drukke zomer

14 mei 2019, 13:03 Sport
volleybalsters zoeken balans in drukke zomer
De Nederlandse volleybalsters staan voor een bijzonder drukke periode, waarin ze zoeken naar de balans tussen goed presteren en fit blijven. Met de Volleybal Nations League, het olympisch kwalificatietoernooi (OKT), het EK en de World Cup staan tot en met eind september vier grote evenementen op het programma. ''We willen winnen, maar ik wil ook voorkomen dat ik de speelsters 'vermoord'. We moeten dus ook zorgen voor hun gezondheid op de lange termijn'', zei bondscoach Jamie Morrison op sportcomplex Papendal.
Voor de Amerikaan is het OKT, begin augustus op Sicilië in de Italiaanse stad Catania, het hoogtepunt van het jaar. ''Daar moet iedereen in fysiek en mentaal opzicht top zijn. De laatste wedstrijd in Catania, op 4 augustus, wordt voor ons de wedstrijd van het jaar'', aldus Morrison, die daarvoor met zijn ploeg tegen België en Kenia speelt. Het land dat in Catania het beste presteert, kwalificeert zich voor Tokio 2020.
Volgende week begint Oranje aan de Nations League, waarin wekelijks drie wedstrijden op het programma staan. Via Belgrado, Apeldoorn, Hongkong, Stuttgart en Jekaterinenburg eindigt deze competitie begin juli met de 'Final Six' in Nanning. Heel wat vaste krachten zijn er volgende week, als Oranje start met een confrontatie met wereldkampioen Servië, niet bij omdat ze nog even wat rust krijgen na een lang en zwaar seizoen. Celeste Plak en Robin de Kruijf staan zaterdag met hun Italiaanse clubs zelfs nog tegenover elkaar in de finale van de Champions League.
''We hebben daarom een paar nieuwe meiden bij de groep gehaald waar we potentie in zien'', zei Morrison, die vorig jaar op het WK met zijn ploeg vierde werd. ''Onze speelsters zijn een soort supervrouwen. Maar we moeten ook zorgen dat ze fit en gezond blijven. Daarom heeft iedereen een eigen programma. Ze krijgen allemaal gedurende de Nations League wat rust en we brengen ze daarna langzaam weer terug. Op het einde van de competitie willen we dan ons beste volleybal spelen.''