'Voorzitter Spelen Mori is van plan af te treden'

11 feb 2021, 8:35 Sport
voorzitter spelen mori is van plan af te treden
Yoshido Mori, de voorzitter van het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Tokio, is van plan af te treden als gevolg van de ophef die is ontstaan over zijn uitspraken over vrouwen. Dat melden lokale media donderdag.
Mori hield eerder deze week nog vol niet aan opstappen te denken. Volgens Japanse media is Mori ruim zes maanden voor de Spelen echter bezweken onder de druk van het Japanse volk, dat zich meer tegen hem heeft gekeerd.
De 83-jarige Mori, voormalig premier van Japan, zei onder meer dat vrouwen tijdens vergaderingen veel te lang aan het woord zijn en uitte daarover zijn irritatie. "Als we het aantal vrouwelijke bestuursleden verhogen, moeten we verzekeren dat de spreektijd ietwat wordt beperkt. Ze hebben moeite met afronden, wat irritant is", zei de voorzitter, die later tijdens een persconferentie zijn verontschuldigingen aanbood. Het IOC noemde de uitspraken "ongepast" in een tijd waarin het streven naar gendergelijkheid centraal staat.
Naar verluidt zou Saburo Kawabuchi, voormalig voorzitter van de Japanse voetbalbond, in beeld zijn om Mori op te volgen.