Vos verovert voor zevende keer Nederlandse titel veldrijden

09 jan 2022, 14:19 Sport
vos verovert voor zevende keer nederlandse titel veldrijden
Marianne Vos heeft in het Brabantse Rucphen voor de zevende keer de Nederlandse titel veldrijden veroverd. De 34-jarige Brabantse van Jumbo-Visma is de opvolgster van Ceylin del Carmen Alvarado, die twee jaar geleden de titel won. Vanwege de coronapandemie vond er in 2021 geen nationale titelstrijd plaats.
Vos sprong al vroeg in de wedstrijd weg en soleerde naar haar eerste nationale titel sinds 2017. Lucinda Brand, de winnares in 2018 en 2019, ging nog wel in de achtervolging, maar mede vanwege een val kwam de wereldkampioene niet meer in de buurt van Vos.
Brand eindigde op zo'n 20 seconden van Vos als tweede, het brons ging naar Alvarado. Eind deze maand doen ze alle drie mee aan het WK in het Amerikaanse Fayetteville.
Vos is niet zo van de lijstjes. Ze vertelde onderweg van de omroeper te hebben gehoord dat ze wellicht haar zevende titel ging veroveren. "Ik dacht: dat zou best eens kunnen. Ik ben er zelf nooit zo mee bezig. Ik was vooral aan het afzien en proberen deze binnen te halen", vertelde Vos, die nu gaat trainen in Spanje en voor de reis naar de Verenigde Staten alleen nog de wereldbekerveldrit van Hoogerheide rijdt.
Het was geen plan geweest om al zo vroeg in de wedstrijd alleen op kop te komen, aldus Vos. "Nee, dat had niets met moed te maken. Ik had een klein kloofje omdat Denise Betsema achter me wegschoof en er een opstopping was." Het was, zo vond ze, wel een parcours waarin alleen rijden voordelen bood. "Je kon zo beter je eigen lijn rijden. Met Lucinda achter je weet je dat je geen fouten mag maken. Die geeft nooit op."
Brand, dit seizoen al zestien keer winnend, baalde. "Natuurlijk, het is een gemiste kans. Als je samen de laatste ronde ingaat, kan het anders lopen. Maar ik weet niet of ik dan Marianne wel had kunnen kloppen."
Alvarado, bezig aan een wisselvallig seizoen, kon leven met haar derde plek. "Het maximaal haalbare", oordeelde ze. Achter haar finishte Fem van Empel als vierde, waarmee de 19-jarige Brabantse de titel bij de beloften opeiste. Daar was het zilver voor Shirin van Anrooij, terwijl Puck Pieterse genoegen moest nemen met brons.
De NK zouden eigenlijk in Zaltbommel worden gehouden. Toen bleek dat er vanwege de coronamaatregelen geen toeschouwers welkom zouden zijn, gaf die gemeente de organisatie echter terug. In Rucphen was vorige maand nog een cross om de wereldbeker. Ook toen won Vos.