Vrouwenteam vierde op achtervolging

23 nov 2018, 8:16 Sport
vrouwenteam vierde op achtervolging
ANP
De Nederlandse vrouwenploeg heeft bij de tweede wereldbeker schaatsen op de Japanse buitenbaan in Tomakomai het podium niet gehaald op de achtervolging. Lotte van Beek, Antoinette de Jong en Joy Beune moesten genoegen nemen met de vierde plaats (3.07,93). Japan, olympisch kampioen op dit onderdeel, zegevierde in 3.02,37, gevolgd door Canada (3.05,95) en Rusland (3.06,69).
Nederland eindigde vorige week in Obihiro nog op de tweede plaats, op ruim 2 seconden van het superieure Japan. Voor Oranje verschenen toen Ireen Wüst, Van Beek en Beune op het ijs. Doordat schaatsbond KNSB nog geen nieuwe bondscoach heeft aangesteld, hebben de Nederlandse schaatsers dit seizoen nog weinig met elkaar op de ploegachtervolging, de teamsprint en de massastart getraind.
Het is voor de eerste keer in tien jaar dat een wereldbeker op de langebaan in de buitenlucht wordt gehouden. De laatste maal was in 2008 in Baselga di Pinè in Italië.
Eerder op vrijdag plaatsten Kars Jansman en Chris Huizinga zich voor de finale van de massastart, die zaterdag wordt verreden.
Kjeld Nuis won in de B-divisie de 500 meter in een baanrecord van 35,90 seconden. Hij was sneller dan Michel Mulder, die met 36,09 op de tweede plaats eindigde. Bij de vrouwen reed Letitia de Jong de derde tijd in de B-groep (39,89), met Esmé Stollenga op de vierde plek (39,97).