Wade gooit eerste 'ninedarter' op WK in bijna vijf jaar

29 dec 2020, 15:11 Sport
wade gooit eerste ninedarter op wk in bijna vijf jaar
Na een droogte van bijna vijf jaar heeft het WK darts in Londen weer een perfecte serie van negen pijlen mogen verwelkomen. De Engelsman James Wade gooide dinsdag tijdens de derde ronde van het wereldkampioenschap een 'ninedarter' in de vijfde en beslissende set tegen zijn landgenoot Stephen Bunting. De laatste darter die daar tijdens een WK in slaagde was de Schot Gary Anderson, in januari 2016.
In de tweede leg van de vijfde set gooide Wade tweemaal 180 en finishte hij met 141. Ondanks de 'ninedarter' ging Wade, een van de titelfavorieten, alsnog onderuit. Hij zag zijn 2-0-voorsprong in sets volledig worden omgedraaid door Bunting (2-4), die doorgaat naar de vierde ronde.
Voor Wade, drievoudig halvefinalist en bijgenaamd 'The Machine', was het zijn derde negendarter uit zijn loopbaan, maar zijn eerste op het wereldkampioenschap. Het is intussen de tiende negendarter in de geschiedenis van het WK van de PDC. Raymond van Barneveld had de primeur op 2 januari 2009, en gooide er op dat toernooi twee. Michael van Gerwen slaagde er in 2012 één keer in.