Waterpolosters ten koste van Canada naar kwartfinales WK

26 jun 2022, 15:14 Sport
waterpolosters ten koste van canada naar kwartfinales wk
De Nederlandse waterpolosters hebben bij de wereldkampioenschappen in Hongarije de kwartfinales bereikt. Oranje versloeg zondag in de tussenronde Canada met 10-7. De periodestanden waren 1-2 2-1 6-2 1-2.
Waar het in de eerste twee periodes nog gelijk op ging, liep Nederland in het derde kwart weg naar een marge van vier treffers. Die moest in het laatste kwart worden verdedigd tegen een aandringend Canada. Er was een hoofdrol voor keepster Laura Aarts die twee treffers moest incasseren, maar ook tal van reddingen verrichtte. Lola Moolhuijzen werd gekozen tot speelster van de wedstrijd. Met twee treffers had het talent Nederland in het derde kwart op een 5-3 voorsprong gezet.
De tegenstander in de strijd om een plaats bij de beste vier is Griekenland, dat net als Nederland vier jaar geleden in Gwangju strandde in de kwartfinales. De Nederlandse bondscoach Evangelos Doudesis treft daarmee dinsdag in Boedapest zijn landgenoten. De Griek volgde na de Olympische Spelen Arno Havenga op, nadat hij enkele jaren diens assistent was geweest.
Canada was kort voor het WK nog tegenstander van Oranje tijdens de zogenoemde uitzwaaiwedstrijd. Toen werd in Utrecht met 14-12 gewonnen. Beide landen hadden elkaar vorig jaar op de Spelen in Tokio ook getroffen. Ook toen won Nederland, dat in Boedapest na het eerste kwart tegen een 2-1-achterstand aankeek. Bente Rogge had tussen twee Canadese treffers door gescoord. Sabrina van der Sloot en Vivian Sevenich scoorden in het tweede kwart, waarin Canada eenmaal Aarts passeerde.
Daarna ging het hard met vijf Nederlandse doelpunten op rij: van Moolhuijzen (2), Kitty Joustra, Rogge en Simone van de Kraats. Tussen twee Canadese treffers door was ook Maxine Schaap een keer trefzeker. Canada voerde de druk in het laatste kwart op. Aarts moest vaak ingrijpen, maar het bleef bij twee tegentreffers waarna Van der Sloot in de slotfase nogmaals raak schoot.