Wellens pakt zege in veertiende etappe van Ronde van Spanje

04 nov 2020, 17:03 Sport
wellens pakt zege in veertiende etappe van ronde van spanje
Wielrenner Tim Wellens heeft de veertiende etappe in de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. De Belg van Lotto-Soudal heeft daarmee zijn tweede ritzege in de Vuelta te pakken. Wellens was een van de zes koplopers van de dag, en versloeg de Canadees Michael Woods en Zdenek Stybar in de finale. De Nederlanders Dylan van Baarle (Ineos-Grenadiers) en Thymen Arensman (Sunweb) waren ook onderdeel van de groep vluchters. Zij werden vierde en zesde.
De stand in het algemeen klassement bleef onveranderd. Het peloton met daarin alle klassementsrenners finishte op ruim drie minuten van de koplopers. Dat betekent dat Primoz Roglic (Jumbo-Visma) nog steeds de leider is met 39 seconden voorsprong op de Ecuadoraan Richard Carapaz. De Brit Hugh Carthy volgt op 47 tellen op plaats drie.
De kopgroep van zes bestond uit Van Baarle, Arensman, Wellens, Stybar (Deceuninck-QuickStep), Woods (EF Pro Cycling), en de Spanjaard Marc Soler (Movistar). Het peloton deed onder aanvoering van de ploeg Total Direct Energie, met Niki Terpstra, nog een verwoede poging de renners voorop terug te halen. Op zo'n 20 kilometer van de streep zag het peloton in dat het zestal niet meer te achterhalen was en staakte het de achtervolging.
De finish in Ourense lag bergop, en Wellens profiteerde daar het meest van. De Belg reed enkele honderden meters voor de eindstreep weg en voorkwam daarmee een eindsprint tegen de op papier sterkere Woods. "Het was geen gemakkelijke overwinning vandaag", zei de ritwinnaar. "Het was moeilijk om in de ontsnapping te komen. Daarnaast lag het tempo de hele rit hoog." Aanvankelijk schatte Wellens zijn eigen kansen niet hoog in. "Ik had de indruk dat Dylan van Baarle het sterkst was. Ook was ik bang voor Woods in de sprint. Maar ik deed er goed aan om als eerste aan te zetten in de finale. En eerlijk gezegd kwam de finish uit het niets, ineens lag de streep er al. Alles liep perfect vandaag."
De Vuelta heeft nog vier etappes te gaan. Donderdag rijden de renners van Mos naar Puebla de Sanabria, een rit over ruim 230 kilometer. De vijftiende etappe herbergt vijf klimmetjes van de derde categorie, de finish ligt bergafwaarts.