Wielerbaas Lappartient gekozen in IOC

19 feb 2022, 12:50 Sport
wielerbaas lappartient gekozen in ioc
ANP
David Lappartient, de voorzitter van de internationale wielrenunie UCI, is gekozen tot lid van het Internationaal Olympisch Comité. Dat gebeurde tijdens het 139e IOC-congres in Beijing en is zaterdag door de UCI bevestigd. De 48-jarige Fransman staat sinds het najaar van 2017 aan het hoofd van de internationale wielerorganisatie.
Lappartient treedt in de voetsporen van onder anderen Hein Verbruggen. De Nederlander, overleden in 2017, was van 1991 tot 2005 voorzitter van de UCI en vervulde het IOC-lidmaatschap van 1996 tot en met 2008, waarna hij werd benoemd tot erelid.
Behalve Lappartient werden nog vier nieuwe leden gekozen. Onder hen de in Zuid-Soedan geboren Yiech Pur Biel, die de eerste officieel erkende vluchteling wordt die plaatsneemt in het IOC. De atleet nam als lid van het vluchtelingenteam deel aan de Spelen van Rio 2016 en was vorig jaar in Tokio teammanager.
De Franse voormalig biatleet Martin Forcade en de Zweedse oud-skiester Frida Hansdotter treden toe tot de atletencommissie van het IOC, dat het volgende congres toewees aan de Indiase stad Mumbai. "Een historisch moment voor ons", zei het Indiase IOC-lid Nita Ambani. Haar land hoopt in de toekomst de Olympische Spelen te mogen organiseren.