Wielerbond UCI sluit Russische en Belarussische teams uit

01 mrt 2022, 20:17 Sport
wielerbond uci sluit russische en belarussische teams uit
ANP
De internationale wielerunie UCI heeft naar aanleiding van de Russische inval in Oekraïne besloten dat nationale wielerploegen van Rusland en Belarus niet meer welkom zijn bij wedstrijden in alle wielerdisciplines. Ook krijgen de zes commerciële ploegen die op een Russische dan wel Belarussische licentie uitkomen een startverbod. Dat geldt onder meer voor de procontinentale ploeg Gazprom-RusVelo waarvan de Rus Ilnoer Zakarin de bekendste renner is.
Renners uit Rusland of Belarus die voor teams uitkomen met een licentie elders mogen wel koersen. Ook kunnen renners op individuele basis deelnemen aan wedstrijden als de inschrijving wordt geaccepteerd. Daarbij geldt dat elke verwijzing naar het geboorteland verboden is en er sprake is van deelname onder neutrale vlag.
De UCI zegt niet tot volledige uitsluiting van Russische renners te zijn overgegaan omdat het rekening wil houden met "de contractuele rechten van de betrokken renners en ploegen". Ook wil de bond ploegen die niet Russisch of Belarussisch zijn niet "op onrechtvaardige wijze" straffen. De UCI vraagt organisatoren, toeschouwers en deelnemers om Russische en Belarussische renners te respecteren bij wedstrijden waaraan zij mogen deelnemen.
De UCI spreekt haar "grote zorgen" uit over de situatie in Oekraïne en veroordeelt de agressie van de Russische en Belarussische overheden en het niet respecteren van de "olympische wapenstilstand". Zo lang het nodig is kunnen Oekraïense wielrenners gebruik maken van de faciliteiten van het World Cycling Centre in het Zwitserse Aigle, waar de UCI huist. De internationale wielerbond, die verklaart politiek neutraal te blijven, betreurt het dat de genomen beslissingen impact hebben op Russische en Belarussische sporters, maar noemt ze noodzakelijk om de olympische waarden te verdedigen.
Ook worden alle evenementen van de wielerkalender die in Rusland zouden plaatsvinden dit jaar geschrapt. Het gaat daarbij niet om grote titeltoernooien. Ook de nationale kampioenschappen van Rusland en Belarus worden verwijderd van de UCI-kalender.
De Nederlandse wielerbond KNWU meldde niet veel later de Russische inval in Oekraïne te veroordelen. "Ondertussen zijn onze gedachten allereerst bij iedereen in Oekraïne die door deze oorlog getroffen wordt. Wij hopen dat er een spoedig einde aan deze verschrikkelijke situatie komt", aldus de KNWU.