Wielerunie UCI scherpt regels voor transgenders aan

16 jun 2022, 22:47 Sport
wielerunie uci scherpt regels voor transgenders aan
De internationale wielerunie UCI heeft de regels voor deelname van transgenders aangescherpt. Een transgender moet twee jaar voor deelname bij de vrouwen een bepaalde (lage) testosteronwaarde overleggen om te kunnen starten. Ook de maximaal toegestane testosteronwaarde is gehalveerd. Die waarde komt nu overeen met de waarde die wordt aangetroffen bij het overgrote deel van de vrouwelijke bevolking.
De vorige overgangsperiode was 12 maanden. "Gezien de belangrijke rol die spierkracht en 'power' spelen bij de wielerprestaties heeft de UCI besloten om de overgangsperiode te verlengen", meldt het bestuursorgaan in een verklaring.
De wijziging gaat in op 1 juli. Het oude beleid werd opnieuw bekeken nadat de Britse Emily Bridges niet werd toegelaten tot het Britse baankampioenschap op het onderdeel omnium in maart van dit jaar. De Britse bond besloot vervolgens in april zijn transgender- en non-binaire deelnamebeleid op te schorten, na de mislukte poging van Bridges om deel te nemen aan een vrouwenevenement.