Wielrenner Pedersen wint dertiende etappe na lange vlucht

15 jul 2022, 17:42 Sport
wielrenner pedersen wint dertiende etappe na lange vlucht
Wielrenner Mads Pedersen heeft de dertiende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Deen van Trek-Segafredo was in de rit van Le Bourg d'Oisans naar Saint-Étienne over 192,6 kilometer de snelste in de sprint van een kopgroep van drie renners. Hij klopte de Brit Fred Wright en de Canadees Hugo Houle.
De koplopers hadden een ruime voorsprong op het peloton met daarin geletruidrager Jonas Vingegaard. Ze vormden geen gevaar voor de leider in het algemeen klassement.
Het is de eerste etappezege in de Ronde van Frankrijk voor de Deen, die in 2019 wereldkampioen op de weg werd. Hij bezorgde zijn ploeg ook de eerste ritzege in deze Tour.
Het peloton met daarin geletruidrager Vingegaard kwam binnen op bijna 6 minuten. De Deen van Jumbo-Visma zag zijn leiderstrui niet in gevaar komen. In het klassement heeft hij een voorsprong van 2.22 minuten op tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar.
De relatief eenvoudige rit bood kansen voor zowel aanvallers als sprinters, waardoor de vluchters heel lang niet al te veel voorsprong kregen. Na tal van demarrages lukte het de Italiaanse wereldkampioen tijdrijden Filippo Ganna, de Zwitserse Europees kampioen tijdrijden Stefan Küng en de Amerikaan Matteo Jorgenson om weg te komen.
Zij kregen gezelschap van de Brit Fred Wright, de Canadees Hugo Houle, de Deen Mads Pedersen en diens Amerikaanse ploeggenoot Quinn Simmons. Na ongeveer 50 kilometer nam de kopgroep meer afstand van het peloton, maar meer dan ruim 2 minuten marge zat er lang niet in.
Door een valpartij van Caleb Ewan viel het stil in het peloton en liep de voorsprong van de koplopers alsnog op tot boven de 3 minuten. De ploeg BikeExchange - Jayco van sprinter Dylan Groenewegen probeerde het gat nog dicht te rijden, maar kwam nauwelijks dichterbij tegen de sterke kopgroep en gaf het met nog zo 'n 10 kilometer te gaan op. Daarna liep het verschil snel op.
Pedersen demarreerde op 13 kilometer van de finish. Alleen Wright en Houle konden met de nodige moeite weer aansluiten. In de sprint waren de twee echter niet opgewassen tegen de Deen.