Wielrenster Lippert wint tweede etappe Tour de France Femmes

24 jul 2023, 17:48 Sport
wielrenster lippert wint tweede etappe tour de france femmes
ANP
De Duitse wielrenster Liane Lippert heeft de tweede etappe van de Tour de France Femmes gewonnen. De renster van Movistar was in de heuvelrit over een kleine 152 kilometer tussen Clermont-Ferrand en Mauriac de snelste in een sprint van een grote kopgroep. De Belgische Lotte Kopecky werd tweede en behield de gele leiderstrui.
De Nederlandse favorieten voor de eindzege, Demi Vollering van SD Worx en Annemiek Van Vleuten van Movistar, werden in dezelfde tijd als de winnares respectievelijk zevende en negende. Kopecky (SD Worx), de winnares van de eerste etappe, heeft in het algemeen klassement 49 seconden voorsprong op Lippert. Vollering staat vierde op 59 seconden. De Nederlandse Yara Kastelijn van Fenix-Deceuninck veroverde de bergtrui.
Na de opgave van de Spaanse Mireia Benito op zondag stapte een dag later ook de Italiaanse Lara Vieceli (Israel-Premier Tech Roland) niet meer op. Het restant van het peloton werd nog voor de officiële start van de tweede etappe opgeschrikt door de eerste valpartij van de dag. Een tweede valpartij zonder ernstige gevolgen volgde niet veel later.
De beklimming van het eerste bergje, de Col de Guéry, zorgde meteen voor een breuk in het peloton. De Nederlandse Marianne Vos van Jumbo-Visma vond zichzelf terug in de tweede groep, maar kon even later met het merendeel van de rensters weer aansluiten. De Nieuw-Zeelandse Georgia Williams (EF Education) en de Duitse Hannah Ludwig (Uno-X) lieten ondertussen het eerste deel van het peloton achter zich. Een poging van Kastelijn om aan te sluiten mislukte.
Williams en Ludwig reden lang aan de leiding, maar in aanloop naar de Côte des Plaines werden de twee gegrepen. Terwijl meerdere rensters op de col van de tweede categorie probeerden te ontsnappen, was Van Vleuten betrokken bij een valpartij. De winnares van de Tour de France Femmes van vorig jaar zat met haar fiets vast aan de fiets van een andere renster, waardoor ze enige vertraging opliep. Van Vleuten sloot even later weer aan, maar zag dat Kastelijn in twee fases wegreed.
Kastelijn kreeg even later gezelschap van landgenotes Eva van Agt (Jumbo-Visma) en Anouska Koster (Uno-X). De drie draaiden goed rond, maar twee slippertjes op het natte wegdek maakten een einde aan de ontsnapping. Kastelijn miste een bocht en verloor de aansluiting, waarna Van Agt even later over de vangrail viel. Op de slotklim vormde zich een grote kopgroep met onder anderen Kopecky, Van Vleuten en Vollering. Kopecky leek op weg naar haar tweede dagzege, maar moest haar meerdere erkennen in Lippert. Later bleek dat de Belgische last had van een langzaam leeglopende band.