Wielrenster Van der Breggen bekijkt seizoen stap voor stap

22 jul 2020, 11:06 Sport
wielrenster van der breggen bekijkt seizoen stap voor stap
Met drie Spaanse wedstrijden met onuitsprekelijke namen begint voor Anna van der Breggen het vervolg van het door het coronavirus al vroeg onderbroken wielerseizoen. Donderdagmiddag stapt de olympisch kampioene van Rio 2016 in Pamplona eindelijk weer op de fiets voor een koers door het heuvelland van Navarra. Zoals voorgeschreven werd ze de afgelopen dagen twee keer getest op corona. "Je kunt alleen maar hopen dat iedereen zich aan de protocollen houdt."
Van der Breggen (30) arriveerde dinsdag in Pamplona waar ze donderdag haar eerste wedstrijdkilometers maakt sinds ze in februari de rittenkoers Setmana Valenciana won. De Emakumeen Nafarroako Klasikoa, de eerste van een drietal koersen, geldt als voorbereiding op de Strade Bianche waarmee op 1 augustus de WorldTour verdergaat. "Je wilt hier gewoon goed zijn, al is de uitslag misschien minder belangrijk. Het zal even wennen zijn, dat is zeker."
Van der Breggen beschouwde de wielerloze periode niet als verloren tijd. "Even op adem komen. Je hebt als wielrenner alleen je winterstop en verder gaat het maar door. Natuurlijk waren er zorgen over ieders gezondheid, maar het was ook wel fijn om eens voor een langere tijd thuis te zijn. Zeker ook omdat mijn man (Sierk Jan de Haan) als ploegleider bij Jumbo-Visma normaal ook veel weg is."
Ze weet dat er in Spanje en elders in Europa plaatsen zijn waar corona weer rondwaart. "Maar ik neem aan dat het hier veilig is. Anders zou je niet mogen koersen." In overeenstemming met het UCI-protocol liet ze zich maandag nog een tweede keer testen op corona. "Dat is in Nederland goed geregeld, maar je vraagt je wel af of dat overal zo makkelijk gaat. Tussen ons verblijf hier en de verplaatsing naar Italië zullen we in ieder geval nog een keer getest moeten worden."
Tot de dagelijkse routine tijdens koersperiodes behoort nu een gezondheidscheck door de teamarts. "We letten er goed op en er wordt ook verwacht dat je het meteen meldt als je je niet goed voelt. Maar je vraagt je af hoe andere teams ermee omgaan. Ik moet ook zien hoe het seizoen verder gaat. Of er weer koersen uitvallen. Ik kijk bewust niet te ver vooruit, maar beleef het seizoen nu stap voor stap."
Natuurlijk bestaat het risico dat er een positief coronageval in het peloton is of dat renners net in een gebied zitten dat opeens een risico oplevert. "Ik ben me ervan bewust dat je mogelijk vast komt te zitten in een land of in quarantaine moet. Binnen de ploeg bestaat ook de vrijheid om niet af te reizen. Maar dit is mijn beroep." Dit voorjaar zat ze in een hotel in Dwingeloo toen de Ronde van Drenthe vanwege corona werd afgelast. "Daar moet ik hier nog wel aan denken. Maar je mag aannemen dat ze ons niet voor niets naar hier hebben laten komen. Het is een opluchting dat we weer kunnen fietsen, maar ik geloof het pas als we zijn vertrokken."