Wielrenster Vos wint als eerste Nederlandse WK gravel

05 okt , 16:13 Sport
anp051024107 1
ANP
LEUVEN (ANP) - Wielrenster Marianne Vos heeft als eerste Nederlandse het WK gravel gewonnen. De 37-jarige routinier versloeg na ruim 138 kilometer tussen Halle en Leuven wereldkampioene op de weg Lotte Kopecky in een sprint van twee.
De Nederlandse Lorena Wiebes pakte een kleine vier minuten later het brons, voor haar landgenote Puck Pieterse.
Vos deed voor de eerste keer mee aan het WK gravel. Het was haar veertiende wereldtitel in vier verschillende disciplines. Eerder was ze wereldkampioene in het veld, op de weg en op de baan.
Sterke afvaardiging
Vos is de derde winnares van het WK gravel. De Française Pauline Ferrand-Prévot won de eerste editie in 2022, de Poolse Katarzyna Niewiadoma was een jaar later de beste. De Nederlandse Demi Vollering werd vorig jaar derde. De drie toprensters stonden dit keer niet aan de start.
Ondanks de afwezigheid van Vollering had Nederland een sterke afvaardiging naar het WK gestuurd. Na 40 kilometer maakten onder anderen Vos, Pieterse, Lucinda Brand en Wiebes al deel uit van een eerste kopgroep van elf rensters. Het elftal werd teruggehaald, waarna met 65 kilometer te gaan Vos, Kopecky, Wiebes en de Italiaanse Soraya Paladin wegreden uit de grote groep.
Grote voorsprong
Vos en Kopecky schudden de andere rensters even later af en namen al snel een grote voorsprong op een achtervolgend groepje met onder anderen Wiebes en Pieterse. Het lukte Vos niet om Kopecky te lossen op anderhalve kilometer van de streep, maar de Nederlandse was oppermachtig in de sprint.
"Heel bijzonder", reageerde Vos in het flashinterview op het feit dat ze voor de veertiende keer wereldkampioene was geworden. "Een wereldtitel is altijd speciaal. Het was leuk om samen met Kopecky te racen. Ze is zo sterk en ze werd vorige week nog wereldkampioene op de weg. Mooi dat het lukte in de sprint."